Forskrift om erstatning etter offentlige pålegg i plante- og husdyrproduksjon

DatoFOR-2016-05-29-545
DepartementLandbruks- og matdepartementet
PublisertI 2016 hefte 7
Ikrafttredelse03.06.2016
Sist endretFOR-2022-09-26-1643
EndrerFOR-2004-07-21-1131
Gjelder forNorge
HjemmelLOV-2003-12-19-124-§22, LOV-2003-12-19-124-§31, FOR-2003-12-19-1790
Kunngjort02.06.2016   kl. 15.30
Rettet23.04.2016 (§ 19)
KorttittelForskrift om erstatning etter offentlige pålegg

Hjemmel: Fastsatt av Landbruks- og matdepartementet 29. mai 2016 med hjemmel i lov 19. desember 2003 nr. 124 om matproduksjon og mattrygghet mv. (matloven) § 22 og § 31, jf. delegeringsvedtak 19. desember 2003 nr. 1790.
Endret ved forskrifter 21 des 2020 nr. 3044 (i kraft 1 jan 2021), 26 sep 2022 nr. 1643.
Rettelser: 23.04.2016 (§ 19).


Kapitteloversikt:

Generelle bestemmelser

§ 1.Formål

Formålet med forskriften er å gi økonomisk erstatning for å redusere belastningen ved ulike bekjempelsestiltak mot planteskadegjørere, dyresykdommer og smittestoffer.

§ 2.Virkeområde

Ved pålegg som gjelder husdyr kommer forskriften til anvendelse på eier av husdyr, bygningsmasse og eiendom som har rett til erstatning etter matloven § 22 første og andre ledd, og matloven § 31 jf. forskriften § 7 – § 10.

Ved pålegg som gjelder egenproduserte planter og plantedeler kommer forskriften til anvendelse på virksomhet som er berettiget produksjonstilskudd etter forskrift 19. desember 2014 nr. 1817 om produksjonstilskudd og avløsertilskudd i jordbruket § 2 og § 4 eller virksomhet som skal levere årsoppgave etter lov 19. juni 2009 nr. 58 om merverdiavgift (merverdiavgiftsloven) § 15-4, jf. § 2-1.

Ved pålegg som gjelder skog kommer forskriften til anvendelse på virksomhet som er berettiget tilskudd etter forskrift 4. februar 2004 nr. 447 om miljøtiltak mv. i skogbruket.

§ 3.Generelle vilkår

Det er et vilkår for rett til erstatning etter denne forskriften at eieren eller annen som har ansvar for dyrene, plantene mv., ikke selv forsettlig eller grovt uaktsomt har forvoldt sykdommen, utlegget eller tapet. Varslingsplikt jf. matloven § 6 og vedtak gitt i eller i medhold av matloven må være fulgt.

For erstatning etter matloven § 22 tredje ledd og § 31 er det et vilkår at tapet ikke kan dekkes gjennom en allment tilgjengelig forsikringsordning, eller at søkeren ikke faktisk får dekket tapet gjennom forsikring eller på annen måte.

§ 4.Fradrag i erstatningen, minsteutbetaling og egenandel

Dersom oppgjør for slakteverdi, ullverdi og pristilskudd eller lignende utbetales, skal dette trekkes fra ved erstatningsberegningen.

Sparte kostnader som følge av pålegget, skal trekkes fra ved erstatningsberegningen.

Beregnet erstatning mindre enn 1 000 kroner blir ikke utbetalt.

For utmålt erstatning etter § 7 andre ledd skal den erstatningsberettigede dekke en egenandel på 20 % etter fradrag som nevnt i første ledd. For utmålt erstatning etter § 7 tredje ledd skal den erstatningsberettigede dekke en egenandel på 60 %.

For utmålt erstatning etter § 8 skal den erstatningsberettigede dekke en egenandel på 10 %.

Erstatning etter matloven § 22

§ 5.Erstatning etter offentlige pålegg

Eier har rett til erstatning for husdyr som avlives etter pålegg jf. matloven § 23, dør før slikt pålegg blir gitt eller dør som følge av pålagt behandling.

Virksomhet har rett til erstatning ved pålegg om destruksjon av egenproduserte planter eller plantedeler gitt med hjemmel i forskrift 1. desember 2000 nr. 1333 om planter og tiltak mot planteskadegjørere § 6 og § 40.

Når slike pålegg er gitt omfatter retten til erstatning også utgifter til gjennomføring av pålagte tiltak for å fjerne mulige smittestoffer.

§ 6.Utmåling av erstatning

Småfe, fjørfe, storfe og gris erstattes etter standardiserte satser jf. § 17§ 20. Andre kategorier innen de enkelte husdyrslag som nevnt i første punktum, og andre husdyrslag, erstattes etter verdien i Norge på påleggstidspunktet.

Egenproduserte planter og plantedeler erstattes etter verdien på påleggstidspunktet.

Hus, husinnredning, fôr, gjødsel, redskaper, maskiner, annet materiell og inventar som er pålagt destruert erstattes med verdien på påleggstidspunktet. Det skal gjøres fradrag for slit, elde og standardheving.

Eget arbeid erstattes etter l.tr. 48 i statens regulativ.

Nødvendige utgifter til gjennomføring av pålagte tiltak dekkes etter dokumentasjon.

0Endret ved forskrift 26 sep 2022 nr. 1643.

Erstatning etter matloven § 31

§ 7.Erstatning etter frivillig nedslakting av småfebesetninger

Virksomhet som får vedtak om restriksjoner mot sending av småfebesetning på fellesbeite på grunn av skrapesyke eller CAE/mædi-/visnaviruset, har rett til erstatning dersom det velger å slakte ned hele besetningen innen 6 måneder etter at slike restriksjoner er vedtatt. Det er et vilkår for rett til erstatning etter denne paragrafen at saneringstiltak fastsatt av Mattilsynet er gjennomført.

Småfe erstattes etter standardiserte satser fastsatt i § 17.

Materiellkostnader ved pålagt sanering beregnes etter reglene i § 6 tredje og femte ledd.

§ 8.Erstatning for tap i en pålagt oppholdsperiode

Virksomhet som har fått pålegg om avliving av husdyr med hjemmel i matloven § 23 eller som frivillig har slaktet ned dyr, og som har fått pålagt en oppholdsperiode med hjemmel i matloven § 23, kan få erstatning for tapte produksjonstilskudd i oppholdsperioden. Det er et vilkår for erstatning etter denne paragraf at søker etablerer tilsvarende drift etter oppholdsperioden. Det kan gis erstatning fra og med 12 måneder og inntil tre år etter at pålegg om oppholdsperiode ble gitt. Det gis ikke erstatning for tapt tilskudd etter at virksomheten har startet opp drift etter en oppholdsperiode.

Erstatning beregnes på grunnlag av de satser for tilskudd til husdyr, tilskudd til dyr på beite, tilskudd til dyr på utmarksbeite, arealtilskudd og kulturlandskapstilskudd som gjelder på påleggstidspunktet.

§ 9.Erstatning ved flytterestriksjoner på bier

Virksomhet som driver med honningproduksjon og som har fått vedtak om flytterestriksjoner på produksjonskuber, har rett til erstatning når dette fører til svikt i honningproduksjon.

Erstatningen er produksjonssvikt i kg per bikube multiplisert med antall erstatningsberettigede kuber multiplisert med fastsatt sats for honning i kr/kg, jf. forskrift 15. september 2015 nr. 1054 om satser for og beregning av erstatning og tilskudd ved klimabetingede skader i plante- og honningproduksjon § 13.

Produksjonssvikten beregnes som virksomhetens dokumenterte gjennomsnittsproduksjon i kg per bikube siste tre år, fratrukket skadeårets dokumenterte produksjon i kg per bikube.

§ 10.Erstatning for nedfôringskostnader mv. som følge av radioaktivitet

Virksomhet som eier besetning hvor nedfôring er pålagt før slakting, på grunn av radioaktivitet i storfe og småfe, har rett til erstatning for økte utgifter som følge av den pålagte nedfôringen etter standardiserte satser, jf. § 21.

Dyr som dør eller må nødslaktes under pålagt nedfôring erstattes etter standardiserte satser, jf. § 17 og § 19. Veterinær eller kommune må skriftlig bekrefte at dyret har dødd eller er nødslaktet i nedfôringsperioden.

Dersom slakt ikke blir godkjent til menneskemat, gis det erstatning for dyret etter standardiserte satser, jf. § 17 og § 19.

Det er et vilkår for rett til erstatning at virksomheten har fulgt en godkjent nedfôringsplan og har meldt dyrene inn til slakting senest en uke etter at nedfôringsperioden er slutt. Nedfôringsplan og startdato for nedfôring må være godkjent av kommunen før nedfôring iverksettes.

Søknad og saksbehandling

§ 11.Søknad

Søknad om erstatning etter § 5 – § 10 skal sendes statsforvalteren, på skjema fastsatt av Landbruksdirektoratet. Nødvendig dokumentasjon skal vedlegges søknaden. Obligatoriske vedlegg er:

-kopi av pålegg
-bekreftelse på gjennomføring av pålegget
-spesifisert dokumentasjon over tap og utgifter ved gjennomføringen.

Søknadsfristen er 6 måneder etter at pålagte tiltak er gjennomført og godkjent av Mattilsynet. Det kan fattes vedtak om delutbetaling etter dokumenterte utgifter eller tap.

0Endret ved forskrift 21 des 2020 nr. 3044 (i kraft 1 jan 2021).

§ 12.Vedtak, klage og dispensasjon

Statsforvalteren fatter vedtak om erstatning etter denne forskriften.

Vedtak fattet av statsforvalteren kan påklages til Landbruksdirektoratet etter bestemmelsene i lov 10. februar 1967 om behandlingsmåten i forvaltningssaker (forvaltningsloven) kap. IV. Vedtak fattet av Landbruksdirektoratet kan påklages til Landbruks- og matdepartementet.

Landbruksdirektoratet kan i særlige tilfeller dispensere fra § 11 andre ledd.

0Endret ved forskrift 21 des 2020 nr. 3044 (i kraft 1 jan 2021).

Opplysningsplikt, kontroll og avkorting

§ 13.Opplysningsplikt og kontroll

Statsforvalteren og Landbruksdirektoratet kan kreve de opplysninger og den dokumentasjon, herunder regnskapsmateriale, forretningspapirer og lignende dokumenter, som er nødvendig for å behandle søknader, utøve kontroll og forvalte ordningene på en tilfredsstillende måte.

Kommunen, statsforvalteren og Landbruksdirektoratet fører kontroll med at utbetalinger etter forskriften er riktige og at forskriftens bestemmelser blir overholdt, og kan herunder foreta stedlig kontroll hos den som søker erstatning. Virksomheten plikter å yte bistand ved slik kontroll.

0Endret ved forskrift 21 des 2020 nr. 3044 (i kraft 1 jan 2021).

§ 14.Avkortning, tilbakebetaling og motregning

Oppfyller den erstatningsberettigede ikke vilkårene som forutsatt ved innvilgning av erstatningen, herunder plikten til å gjennomføre offentlig pålegg, eller dersom den erstatningsberettigede uaktsomt eller forsettlig har gitt feil opplysninger i søknaden som har eller ville dannet grunnlag for urettmessig erstatningsutbetaling, kan erstatningen avkortes og utbetalt erstatning kreves tilbakebetalt.

Kravet kan motregnes i andre offentlige tilskudd og erstatninger mottakeren får i sin landbruksvirksomhet.

Dersom tilbakebetaling ikke skjer innen den frist som blir gitt, kan det kreves forsinkelsesrenter i tillegg, jf. lov 17. desember 1976 nr. 100 om renter ved forsinket betaling m.m. Ved grov uaktsomhet eller forsett kan renter kreves fra tidspunktet for utbetalingen av den urettmessige erstatningen.

Standardiserte satser

§ 15.Definisjoner

I forskriften her gjelder følgende definisjoner:

Nord-Norge:Nordland, Troms og Finnmark.
Vestlandet:Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal.
Tung rase:Charolais, Simmental, Limousin, Blonde d'Aquitaine samt alle krysninger som inneholder 7/8 eller mer av disse raser.
Lett rase:Øvrige raser herunder Aberdeen Angus, Hereford, Høylandsfe, NRF og Tiroler Grauvieh.
Sone for distriktstilskudd:Områder slik de er angitt i, eller i medhold av, jordbruksavtalen.

§ 16.Fraktkostnader

Ved beregning av erstatning etter pålagt nedslakting av dyr benyttet eller tiltenkt benyttet i egen avl, erstattes frakt av nye dyr tilbake til eiendommen etter følgende satser:

Småfe: 80 kroner per dyr.

Storfe: 130 kroner per kalv, 460 kroner per voksne dyr.

Gris: 20 kroner per smågris, 260 kroner per voksne dyr.

For fjørfe gis det ikke erstatning for frakt av dyr tilbake til eiendommen.

§ 17.Standardsatser for småfe

Følgende standardsatser gjelder for erstatning for småfe:

Lam ikke påtenkt i avl

Sone for distriktstilskudd12345
Kroner pr. dyr1 5101 6051 6551 7651 775

Lam som pålegges slaktet mellom lamming og 1. september

Sone for distriktstilskudd12345
Veid sats, kr pr. lam1 7251 8051 8451 9351 940

Livdyr (sau)

Sats
Værlam3 100
Avlsværer5 200
Søyelam2 600
Søyer3 100

Etter de første 30 dager etter siste bedekning eller inseminasjon gis det et drektighetstillegg på 560 kroner per påbegynt måned i inntil 4 måneder. Når bedekning skjer i flokk beregnes drektighetstillegget per påbegynt måned etter at væren ble sluppet inn i flokken.

Geit

Sats
Geitekje1 350
Geiter2 600 (1. halvår: januar–juni)
1 900 (2. halvår: juli–desember)
Bukkelam1 900
Avlsbukker4 050

Etter de første 30 dager etter siste bedekning eller inseminasjon gis det et drektighetstillegg på 270 kroner per påbegynt måned i inntil 4 måneder. Når bedekning skjer i flokk beregnes drektighetstillegget per påbegynt måned etter at bukken ble sluppet inn i flokken.

0Endret ved forskrift 26 sep 2022 nr. 1643.

§ 18.Standardsatser for fjørfe

For verpehøne er standardsatsen 54 kroner ved innsett. Satsen økes lineært til kr 97 kroner ved 24 ukers alder og holder seg konstant fram til 32 ukers alder. Deretter reduseres standardsatsen lineært til en nullverdi ved utrangering, normalt etter 78 ukers alder.

For rugeegghøner til slaktekyllingproduksjon er standardsatsen 192 kroner ved innsett. Satsen øker lineært til 302 kroner ved 24 ukers alder og holder seg konstant fram til 32 ukers alder. Deretter reduseres standardsatsen lineært ned til en nullverdi ved utrangering, normalt etter 60 ukers alder.

For slaktekyllinger er standardsatsen 6,35 kroner ved innsett. Standardsatsen øker lineært til 31,73 kroner fram til ordinær slakteferdig alder ved dag 37.

For spesialproduksjon av slaktekyllinger er standardsatsen 6,35 kroner ved innsett. Standardsatsen øker lineært til 31,73 kroner fram til dag 37. Etter dag 37 fastsettes standardsatsen lik den forventede slakteverdien.

For kalkun er standardsatsen 31 kroner ved innsett. Satsen øker lineært til 150 kroner fram til slakteferdig alder ved 12 uker.

For industrikalkun er standardsatsen 31 kroner ved innsett. Satsen øker lineært til 346 kroner fram til slakteferdig alder ved 4 måneder.

0Endret ved forskrift 26 sep 2022 nr. 1643.

§ 19.Standardsatser for storfe

Standardsatser for melkeraser er:
Sone for distriktstilskudd12345
Okser under 3 md.4 5004 8004 9005 1005 100
Okser 3–6 md.9 60010 10010 40010 80010 800
Okser 6–9 md.15 00015 70016 10016 70016 800
Okser 9–12 md.17 60018 60019 20019 90020 000
Okser 12–15 md.20 20021 40022 10023 00023 100
Okser 15–18 md.22 90024 40025 20026 20026 400
Okser 18–21 md.24 30026 00026 80028 00028 200
Okser 21–24 md.25 50027 30028 30029 60029 800
Voksne okser29 00031 40032 70034 40034 700
Kviger under 3 md.3 6003 8003 9004 1004 100
Kviger 3–6 md.5 3005 6005 8006 0006 000
Kviger 6–9 md.8 5008 9009 2009 5009 600
Kviger 9–12 md.12 30013 00013 30013 80013 900
Kviger 12–15 md.13 40014 20014 60015 20015 300
Kviger 15–18 md.16 30017 20017 70018 40018 500
Kviger 18–21 md.17 00018 00018 50019 30019 400
Kviger 21–24 md.17 40018 50019 20020 00020 100
Ku21 20022 70023 40024 40024 600

Etter de første 30 dager etter siste bedekning eller inseminasjon gis det et drektighetstillegg på 520 kroner per påbegynt måned i inntil 8 måneder.

Standardsatser for kjøttfe, lett rase er:
Sone for distriktstilskudd12345
Okser under 3 md.5 6005 8006 0006 2006 200
Okser 3–6 m.11 30011 80012 10012 50012 500
Okser 6–9 md.16 60017 50017 90018 50018 600
Okser 9–12 md.20 80021 90022 50023 30023 400
Okser 12–15 md.22 30023 60024 30025 30025 500
Okser 15–18 md.22 90024 40025 20026 30026 500
Okser 18–21 md.24 20025 90026 80027 90028 100
Okser 21–24 md.25 70027 50028 50029 80030 000
Voksne okser26 80028 90030 10031 60031 900
Kviger under 3 md.3 4003 6003 7003 9003 900
Kviger 3–6 md.8 0008 5008 8009 2009 200
Kviger 6–9 md.12 70013 50013 90014 40014 500
Kviger 9–12 md.17 80018 70019 20019 90020 000
Kviger 12–15 md.22 20023 20023 80024 60024 700
Kviger 15–18 md.27 40028 60029 30030 10030 300
Kviger 18–21 md.29 40030 70031 40032 40032 500
Kviger 21–24 md.30 20031 70032 50033 50033 700
Voksne kyr31 30033 00033 90035 10035 300

Etter de første 30 dager etter siste bedekning eller inseminasjon gis det et drektighetstillegg på 660 kroner per påbegynte måned i inntil 8 måneder.

Standardsatser for kjøttfe, tung rase er:
Sone for distriktstilskudd12345
Okser under 3 md.7 8008 2008 3008 6008 600
Okser 3–6 md.14 00014 60015 00015 40015 500
Okser 6–9 md.20 50021 50022 00022 80022 900
Okser 9–12 md.24 70026 10026 90027 90028 100
Okser 12–15 md.24 70026 40027 30028 50028 700
Okser 15–18 md.26 50028 30029 40030 70030 900
Okser 18–21 md.29 00031 10032 20033 70033 900
Okser 21–24 md.31 40033 60034 80036 50036 700
Voksne okser36 60039 20040 50042 30042 600
Kviger under 3 md.5 5005 7005 9006 1006 100
Kviger 3–6 md.11 80012 30012 60013 10013 100
Kviger 6–9 md.16 60017 40017 90018 50018 600
Kviger 9–12 md.23 70024 80025 40026 30026 400
Kviger 12–15 md.28 70030 00030 70031 70031 800
Kviger 15–18 md.31 60033 00033 80034 80035 000
Kviger 18–21 md.34 40036 00036 90038 00038 200
Kviger 21–24 md.39 80041 50042 40043 70043 900
Voksne kyr41 40043 30044 30045 70045 900

Etter de første 30 dager etter siste bedekning eller inseminasjon gis det et drektighetstillegg på 910 kroner per påbegynt måned i inntil 8 måneder.

0Endret ved forskrift 26 sep 2022 nr. 1643.

§ 20.Standardsatser for gris

Følgende standardsatser gjelder for erstatning for gris:

Smågris

AlderNord-NorgeResten av landet
Smågris under 1 md.645570
Smågris 1–2 md.900795
Smågris 2–3 md.1 2851 135

SPF-besetninger får et tillegg på kr 35 pr. stk.

Slaktegris

AlderAgder, Vestland og Møre og RomsdalNord-NorgeResten av landet
3–4 md.1 6601 7601 620
4–5 md.2 1302 2802 065
5 md. eller mer2 72029302 625

Livdyr

AlderNord-NorgeResten av landet
Småpurker 18 uker4 2753 775
Ubedekte ungpurker 22 uker5 2854 785
Purker6 2005 500
Ungråner 4–6 md.3 1253 125
Råner6 2506 250

Småpurkene får et tillegg på kr 185 pr. uke over 18 uker. Ubedekte ungpurker får et tillegg på kr 185 pr. uke fra 22 til 34 uker. Landsvin får et reinrasetillegg på kr 550. SPF-besetninger får et tillegg på 20 %.

Etter de første 14 dager etter siste bedekning eller inseminasjon gis det i Nord-Norge et drektighetstillegg på 1040 kroner per påbegynt 14. dag i inntil 14 uker. For resten av landet er satsen 920 kroner.

0Endret ved forskrift 26 sep 2022 nr. 1643.

§ 21.Standardsatser for nedfôring på grunn av radioaktivitet

Satsen for nedfôring av radioaktivitet i småfe er 10 kroner per dyr per dag. Fra og med 8. nedfôringsuke er satsen 11 kroner per dyr per dag. Det gis ikke erstatning for den første uken etter at småfe er satt på nedfôring.

Satsen for nedfôring av radioaktivitet i storfe er 37 kroner per dyr per dag.

§ 22.Tapt arbeidsfortjeneste ved måling av dyr

Tapt arbeidsfortjeneste og lignende i forbindelse med ekstraordinær samling eller nødvendig transport i forbindelse med besetningsmåling kompenseres med en fast sats på 150 kroner per målt dyr.

Ikrafttredelse, overgangsbestemmelser

§ 23.Ikrafttredelse

Denne forskrift trer i kraft 3. juni 2016. Fra samme tid oppheves forskrift 21. juli 2004 nr. 1131 om erstatning etter offentlige pålegg og restriksjoner i plante- og husdyrproduksjon.

§ 24.Overgangsbestemmelse

Denne forskrift kommer til anvendelse på vedtak om pålegg gitt 3. juni 2016 eller senere. Standardsatsene i § 18 kommer til anvendelse på vedtak om pålegg gitt 13. november 2021 eller senere.

0Endret ved forskrift 26 sep 2022 nr. 1643.