Til hovedmeny (Alt + m + enter)Til innhold (Alt + c + enter)

Lagerbeholdningen av grønnsaker og poteter per 1. november er klar

Lagertallene per 1. november 2020 viser at kvantumet for de fleste produktene ligger på nivå med forrige sesong.

Produksjonen av vinteragurker er godt i gang, og det selges mer enn prognosene skulle tilsi. Det er god kvalitet på de norske agurkene, og det er en preferanse i markedet for norsk vare.

Også tomatene er over på vinterproduksjon til avtalte priser. Kvaliteten er god på det som omsettes i butikk.

Produksjonen av crispysalat fortsetter, her er priser og omsatte mengder fortsatt stabile. Salaten holder god kvalitet, og det er større etterspørsel etter norsk vare enn det som er tilgjengelig.  

Frilandsgrønnsaker
Kvaliteten på norsk løk, både gul og rød, er god, og omsetningen er stabil. Lagerbeholdningen per 1. november viser at det er 18 prosent mindre gul løk på lager enn tilsvarende periode i fjor, mens det for rødløk er en nedgang på 21 prosent. Produsentene regner med å ha dekning av norsk vare fremover, selv om lagerbeholdningene er litt lavere enn forrige sesong. Salget av purre holder seg stabilt, og kvaliteten på det som kommer i butikken er god. Lagertallene viser en beholdning omtrent som i fjor, men all purren er ikke høstet ennå. Leveransene av vårløk minker stadig, men det vil høstes så lenge været tillater det.

Det er litt økende omsetning av hodekål, med god kvalitet, til konsummarkedet. Leveransene til storhusholdningsmarkedet har stoppet opp, men konsummarkedet øker noe. Lagertallene viser en reduksjon på sju prosent sammenlignet med fjorårets sesong. Norsk rosenkål har en økning i lagerbeholdningen på fire prosent fra i fjor, og årets avling holder god kvalitet. Salget er lavt, men stabilt, og produsentene venter på julesalget. Det meste av kinakålen er høstet og lagt på lager, og lagertallene viser en liten beholdningsøkning sammenlignet med forrige sesong. Fremdeles står det noe kinakål igjen på jordene i Rogaland. Pris og omsetning holder seg jevn, og kvaliteten er god.

Forbrukere som ønsker seg norsk blomkål og brokkoli må nå vente til neste sesong, da de norske varene er sluttsolgt for sesongen denne uken. Gulrøttene har et høyere salg enn normalt for årstiden, og kvaliteten er god. Lagrene er fulle med gulrøtter for vinteren, selv om det fremdeles er noe uhøstet vare i Rogaland. Beholdningen er på nivå med i fjor. Norske reddiker i pose holder fin kvalitet, og har et jevnt salg.  

Salget av norsk kålrot er stigende, som forventet frem mot jul, og kvaliteten på det som når butikkene er god. Lagertellingen viser en økning på 27 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, men kvaliteten fremover er fremdeles usikker. Både knoll- og stangselleri holder god kvalitet, og har et stabilt salg. Lagerbeholdningene av knollselleri ser ut til å være på nivå, med i fjor, selv om ikke alt er høstet her heller. Stangselleri har en økning på 27 prosent i lagerbeholdning sammenlignet med i fjor.  

Leveransene av spesialsalater fortsetter. Rogaland har jevn temperatur gjennom hele døgnet, noe som fører til at salatene fremdeles vokser. Det er begrensede mengder tilgjengelig. Tilførslene av isbergsalat minker, og det er kun vare igjen lokalt på Vestlandet.

Poteter
Kvaliteten holder seg god, og salget er stabilt. All konsumpotet er nå høstet til lager. Lagerbeholdningen av poteter til konsum er på nivå med forrige sesong. Mandelpotetene holder god kvalitet, og salget er litt høyere enn i fjor på samme tid. Beholdningen av mandelpotet ser ut til å være 12 prosent høyere enn forrige sesong, basert på lagertallene per 1. november.

For industripoteter sett under ett er det en økning i lagrene på 12 prosent sammenlignet med i fjor.  

Frukt og bær
Fruktlagerinspektøren melder at det er om lag 400 tonn epler igjen på lager, og at disse leveres fortløpende. Det er fremdeles usikkert hvor lenge leveransene vil fortsette.

Økologisk
Omsetningen av økologiske produkter i grøntsektoren holder seg stabil som vanlig. 

Lagertallene viser at det er større mengder rødkål, kålrot, purre, knollselleri, rødbeter og pastinakk på lager per 1. november 2020 enn tilsvarende tidspunkt i fjor. Det er en reduksjon i lagerbeholdningene av hvitkål, gulrot, løk og rotpersille sammenlignet med forrige sesong. Gulrøttene er allikevel den desidert største økologiske kulturen, og har en lagerbeholdning litt over beholdningen i 2018.

Lagerbeholdningene kan dere finne her.

Kontaktperson

Mer om temaet