
For deg som vil starte opp som bonde eller skogbruker kan det være mange regler, søknader og ordninger å forholde seg til. Vi har laget en oversikt over de viktigste tingene å huske på, hvem som gjør hva og hvor du finner mer informasjon.
I listen under finner du omtaler av sentrale oppgaver og spørsmål for deg som er ny bonde eller skogbruker. Avslutningsvis finner du en huskeliste der alt er skjematisk oppstilt i kortversjon.
Driveplikt, mattrygghet og miljøhensyn
Det hviler driveplikt på alt jordbruksareal. Dersom du leier jordbruksareal, skal det bl.a. foreligge skriftlig kontrakt på leieforholdet. Mer om driveplikt
Miljøhensyn. Jordbruksforetak må overholde bestemmelser som gjelder for jordbruksvirksomhet, blant annet om miljøhensyn i drifta. Det omfatter bestemmelser om dyrevelferd, gjødsling, jordarbeiding, plantevern, samt om å avstå fra inngrep i kulturminner og kulturlandskapet. Om du deltar i Kvalitetssystem i Landbruket (KSL) får du tilgang til deres sjekklister som gjennomgår sentrale miljøkrav.
Bestemmelser om gjødsling omfatter krav til lager og lagerkapasitet for husdyrgjødsel for å samle opp gjødsla fram til den kan spres. Det er også bestemmelser om forholdet mellom dyretall og disponibelt areal – spredearealet – for å oppnå god arealmessig bruk av gjødsla. For å være berettiget flere typer tilskudd kreves i tillegg at gårdbrukerne har en gjødslingsplan. Les om regelverk og hensyn ved gjødsel og gjødsling.
Kommunen forvalter regelverk om blant annet driveplikt og miljøhensyn, mens Mattilsynet forvalter regelverk som gjelder mattrygghet og dyrevelferd. På deres sider finner du har informasjon om regelverk om dyrevelferd og bruk av plantevernmidler. Debio har informasjon om regelverket for deg som driver økologisk.Registrering av foretak
De fleste støtteordningene i landbruket går til de som driver næringsvirksomhet. Som ny bonde må du derfor etablere et foretak og registrere det i Enhetsregisteret (Brønnøysundregistrene). Du registrerer foretaket ditt via altinn.no.
Når du har fått et organisasjonsnummer må du kontakte kommunen for å få registrert foretaket ditt og driftssenteret ditt i Landbruksregisteret.
Hvilke tilskudd kan jeg få for å produsere landbruksprodukte...
Du kan søke flere tilskudd dersom du driver med landbruk:
- produksjonstilskudd (for planteproduksjon og husdyrproduksjon).
- pristilskudd (for leveranser av kjøtt, melk, egg, ull, frukt, bær, grønt og matpotet i Nord-Norge). Pristilskudd utbetales av meieri, slakteri og eggpakkerier. Pristilskudd etter rapportering av lokalt foredlet melk utbetales av Landbruksdirektoratet. Pristilskudd for frukt og grønt utbetales av Landbruksdirektoratet.
- regionale miljøtilskudd (RMP)Hvilke prosjekter kan jeg få tilskudd for?
Du kan søke tilskudd for flere ulike prosjekter:
- miljøtiltak innen kulturlandskap og forurensning (SMIL)
- investeringstilskudd/etablerertilskudd (Bygdeutviklingsmidler). Se eksempelvis innovasjonnorge.no
- skogkultur, foryngelse, miljøtiltak i skog, skogsveier og skogbruksplanlegging.
I tillegg har Innovasjon Norge virkemidler for å støtte videreutvikling av eksisterende landbruksvirksomheter eller arbeid med nye idéer.Forskningsavgift og omsetningsavgift
Omsetningsavgift skal du betale for all melk, kjøtt, egg og korn som du selger. For produkter som selges til slakterier, meierier, eggpakkerier og kornkjøper blir avgiften trukket fra i oppgjøret til deg. Selger du disse produktene utenom disse omsetningsleddene eller til en spesiell type eggpakkeri, skal du rapportere om salget til Landbruksdirektoratet, som så krever inn avgiften.
- Forskningsavgift må bønder betale for produkter de selger direkte.
Skogbruk
Som skogeier er du ansvarlig for aktiviteten i skogen din. Dette gjelder også selv om du setter bort arbeidet til andre.
- For å kunne selge tømmer til en seriøs kjøper, må du være sertifisert. For de aller fleste skogeiere innebærer det en gruppesertifiseringsordning. Både skogeierandelslag og NORSKOG kan tilby dette.
- Når du selger virke fra skogeiendommen din (unntatt virke til bruk i egen jord- eller skogbruksvirksomhet), skal det settes av til skogfond. Dette skjer ved at kjøperen holder igjen skogfond i oppgjøret med deg og betaler skogfondet inn til Fylkesmannen som holder regnskap over dette. Skogfondet tilhører skogeiendommen der tømmeret kommer fra og skal brukes til langsiktige investeringer samt å sikre viktige miljøverdier. Ta kontakt med kommunen for å få utbetalt skogfondet. Du velger selv hvor mye skogfond du vil sette av i intervallet 4–40 prosent av bruttoverdien. Skogfondet utgiftsføres når det blir satt av, mens ved utbetaling blir kun 15 prosent av midlene beskattet.
- Etter at du har avvirket, skal du sørge for at det kommer opp ny skog igjen og stelle denne slik at den kan produsere skogsvirke i framtida.
- Tømmerkonto er måte å beskatte skogbruksinntekt på som gir skogeier mulighet til å inntektsføre tømmerinntekter i hovedsak etter samme mønster som føring på gevinst- og tapskonto. Se også Skatteetaten.
- Du finner mye nyttig informasjon hos Skogkurs.
- Det finnes en rekke tilskuddsordninger til forskjellige skogbrukstiltak.
Krav ved endring på landbrukseiendom
- Hvis du vil kjøpe tilleggsjord til landbrukseiendommen din, må du som regel ha konsesjon. Kontakt kommunen der du har eiendom.
- Hvis du vil dyrke opp nye arealer til jordbruksformål, må du som regel søke kommunen om dette.
- Dersom du planlegger å bruke jordbruksareal til annet enn jordbruksproduksjon, må du søke samtykke til omdisponering av dette arealet. Ta kontakt med kommunen der arealet ligger for mer informasjon.
- Dersom du ønsker å føre opp bygg på jordbruksareal, må du sjekke med kommunen om du trenger samtykke til omdisponering, og eventuelt tillatelser etter plan- og bygningsloven.
- Dersom du ønsker å selge jord eller annet areal som hører til landbrukseiendommen din, må du søke kommunen om deling.
- Dersom du skal bygge landbruksvei, må du søke kommunen om dette og få skriftlig godkjenning før du setter i gang med arbeidet.
Mattilsynet og Debio har også egne regelverk som kan være gjeldende for deg. Det kan også være andre organisasjoner som har regelverk du må kjenne til.
Velferdsordninger og erstatningsordninger som Landbruksdirek...
Ulike velferds- og erstatningsordninger:
- Tilskudd til avløsning- Tilskudd til avløsning ved sykdom og fødsel mv.
- Sykepenger fra NAV (tillegg til ordinære sykepenger)
- Erstatning ved klimabetinget avlingssvikt
- Erstatning ved svikt i honningproduksjonen
- Erstatning ved pålagt avliving av dyr pga. sykdom eller smitte
- Erstatning ved pålagt sanering av planter på grunn av planteskadegjørere
- Landbruksvikar - du har krav på avløserhjelp i krisesituasjoner
- Tidligpensjonsordningen – tidligpensjon til jordbrukere for å bidra til tidligere generasjonsskifte
Melkekvote og husdyrkonsesjon
Melkekvote hvis du skal starte med ku- eller geitemelkproduksjon. Landbruksdirektoratet forvalter kvoteordningen for melk. For informasjon og veiledning ta kontakt med Landbruksdirektoratet på e-post melkekvoter@landbruksdirektoratet.no eller telefon 78 60 60 00.
Lokalforedlingskvote hvis du skal produsere og foredle melk lokalt.
Det kreves ingen spesielle tillatelser etter husdyrkonsesjonsregelverket for å drive med svin eller fjørfe, så lenge produksjonen ikke er større enn konsesjonsgrensen. Per dags dato er konsesjonsgrensen på 2 100 slaktegris / 105 avlspurker / 60 000 kalkuner / 280 000 slaktekyllinger / 7 500 verpehøns.
For mer informasjon om våre ordninger og regelverk, se våre nettsider www.landbruksdirektoratet.no
Huskeliste
Hva må jeg huske på?
Hvem må ordne dette?
Hvor finner jeg mer informasjon?
Oppfylle bo- og driveplikt Alle som eier landbrukseiendom Kommunen
Ytterligere info på våre nettsider (konsesjon)
Ytterligere info på våre nettsider (driveplikt)
Tillatelse til nydyrking Alle som ønsker å dyrke opp nye arealer til jordbruksformål Kommunen
Ytterligere info på våre nettsider (for deg som skal søke)
Opprette foretak Alle som driver næringsvirksomhet Brønnøysundregisteret
Foretakets driftssenter må registreres i Landbruksregisteret Alle som skal levere slaktedyr, ull, melk, egg eller korn til omsetningsledd og/eller søke om tilskudd Kommunen
Ytterligere info på våre nettsider (ansvar for riktig registrering av driftssenter)
Melde oppstart til ditt meieri og Landbruksdirektoratet i god tid før produksjonen starter Foretak som skal drive med melkeproduksjon Meieriet
Ytterligere info på våre nettsider
(melkekvoter)Frister i melkekvoteordningen:
Salg (kjøp av kvote privat )
– 1. augustAndre endringer i kvoteforhold
– 1. oktoberEier av landbrukseiendom Landbruksdirektoratet
Ytterligere info på våre nettsider (melkekvoter)
Søke om lokalforedlingskvote Foretak som skal levere melk til lokal foredling Landbruksdirektoratet
Ytterligere info på våre nettsider (lokal foredling mjølk)
Debio-registrering Foretak som skal drive med økologisk produksjon Debio
Hogst, salg av tømmer, foryngelse og langsiktige investeringer i skogbruket Skogeier som selger tømmer. Skogeier som planter, driver ungskogpleie, bygger skogsvei eller bestiller skogbruksplan Kommunen
Ytterligere info på våre nettsider (om skogfond)
Bygge landbruksvei Søknadspliktig Kommunen
Ytterligere info på våre nettsider (hvordan søke om landbruksvei)
Sjekke RMP-veilederen for ditt fylke Alle som skal søke om regionale miljøtilskudd Fylkesmannens nettside, Kommunen
Ytterligere info på våre nettsider (om regionale miljøtilskudd)