Til hovedmeny (Alt + m + enter)Til innhold (Alt + c + enter)

Økte råvarepriser i EU er bra for norsk matindustri

Det er relativt stabil import av bearbeidede jordbruksvarer, med kun en liten økning fra andre til tredje kvartal 2017.

To muffins (Copyright: Landbruksdirektoratet)

Det importeres mer søtsaker foran jul enn ellers i året.

 

Det har vært små endringer i importen av bearbeidede jordbruksvarer (RÅK-varer) fra andre til tredje kvartal, både når det gjelder omfang og verdi. Det viser en rapport fra Landbruksdirektoratet. Sjokolade og andre søtsaker har en liten økning, som er normalt med tanke på at jula nærmer seg. Omtrent halvparten av de bearbeidede matvarene som ble importert i 3. kvartal kom fra Sveige, Danmark eller Nederland.

Dyrt smør gir bedre konkuransevilkår
Økte råvarepriser i Europa på flere sentrale råvarer, sammen med en svak kronekurs, bidrar til å bedre konkurransevilkårene for norske aktører i markedet. Det er særlig prisen på smør som er rekordhøy i Europa om dagen. Også andre meieriråvarer, med unntak av skummetmelkpulver, har hatt en prisøkning hittil i 2017. I tillegg er den internasjonale prisen på egg fortsatt høy, som følge av eggeskandalen i Nederland i sommer.

Mer om de internasjonale prisene, og en detaljert import- og eksportstatistikk for RÅK-varer, kan du lese om i rapporten «Konkurransesituasjonen for bearbeidede landbruksvarer 3. kvartal 2017». Rapporten kan du laste ned til høyre på denne siden.

Landbruksdirektoratets kvartalsrapport for RÅK-industrien gir en oversikt over tilskuddsutbetalinger, råvarepriser, import- og eksportstatistikk. Dette gir et bilde av konkurransesituasjonen for norske RÅK-varer. Handelsstatistikken omfatter et utvalg RÅK-varer som i stor grad konkurrerer med norsk næringsmiddelindustri.

Kontaktperson

Mer om temaet

Ordforklaringer