Til hovedmeny (Alt + m + enter)Til innhold (Alt + c + enter)

Økosalget går opp, arealet går ned

Nordmenn handlet økologisk mat for nærmere 2,9 mrd. kroner i dagligvarebutikkene i 2018. Det er en økning på åtte prosent fra året før. 4,2 prosent av det totale jordbruksarealet i Norge er økologisk, viser en ny rapport fra Landbruksdirektoratet.

Gulrot_674 x 279 (Copyright: Colourbox.com)

Salget av økologisk gulrot økte noe i 2018, viser Landbruksdirektoratets økorapport.

Selv om antallet økologiske husdyr økte i 2018, gikk den samla økologiske kjøttproduksjonen fra firbeinte dyr ned med 1 ½ prosent. Økologisk kylling hadde derimot en stor økning, på nærmere 30 prosent, men det utgjør bare en halv prosent av den totale norske kyllingproduksjonen.

Trøndelag størst
Antall gårder som driver økologisk har gått ned. Trøndelag er desidert størst både på antall gårder og areal, mens Finnmark og det betydelige jordbruksfylket Rogaland er blant de med lavest økologisk andel.

De økologiske arealene økte sterkt fra 2000 til 2012, men har nå stagnert. Dette kan imidlertid snu, siden det er økning i arealet som er satt av til økologisk produksjon senere (karensareal). I 2018 ser vi en økning i arealet som er under omlegging til økologisk på 39 prosent.

Mye selges som konvensjonelt (ikke-økologisk)
Den store økovinneren er egg, der både produksjonen og salget øker mye hvert år. I 2018 ble det produsert over 4 500 tonn økologiske egg. Nesten alle ble solgt som økologiske egg.

– For enkelte produkter blir ikke hele produksjonen solgt som økologisk. Det som trengs er en tettere kobling mellom økologisk produksjon og markedet for økologisk mat, sier seksjonssjef Sigurd-Lars Aspesletten i Landbruksdirektoratet.

Til sammenligning ble bare 58 prosent av den økologiske melken, 29 mill. liter, solgt som økologisk melk, og 61 prosent av de 2 200 tonnene med kjøtt. Dette er imidlertid i utvikling, og en stadig større andel av den økologisk produserte maten blir solgt som økologisk.

Vesten spiser mest økologisk
Internasjonalt er det en jevn økning for økologiske arealer og produksjon. Australia har mye beiteland, og over 50 prosent av verdens økologiske areal ligger her. Europa følger på andreplass, langt bak med 20 prosent av det økologiske arealet.
Imidlertid er det i Europa og Nord-Amerika at 90 prosent av omsetningen av økologiske varer foregår. I rapporten fra Landbruksdirektoratet pekes det på at det er en viss bekymring internasjonalt for at de økologiske arealene ikke øker i takt med økningen i etterspørselen etter økologiske varer. Dernest at det utenfor de store forbruksområdene råder en rekke ulike standarder som produsentene må forholde seg til for å oppnå sertifisering.
I Norden er det de svenske og danske markedene som er store på økologisk mat. Ti prosent av den danske maten var økologisk i 2017, ni prosent av den svenske – og to prosent av den norske. Når prisene i konvensjonelt landbruk har gått ned, har prisene på økologiske varer økt, og dermed bidratt til at flere bønder har gått over til økologisk produksjon.

Vi importerer også en del økologiske varer til Norge, men Landbruksdirektoratet har ikke tall på denne importen.

Les rapporten "Produksjon og omsetning av økologiske landbruksvarer" her

Kontaktperson

Mer om temaet