Til hovedmeny (Alt + m + enter)Til innhold (Alt + c + enter)

Statens naturskadeordning kan avhjelpe flomskadene

Landbruksdirektoratet følger med på situasjonen i de flomrammede områdene i Oppland, Sogn og Fjordane og Hordaland. Den statlige naturskadeordningen kan erstatte skader som ikke dekkes av privat forsikring.

Dronebilde som viser boliger og gårder med dyrkamark som er oversvømt  etter flommen i oktober 2018.  (Copyright: Landbruksdirektoratet)

Flommen har ført til store skader på bygninger og dyrkamark ved Sandvinvatnet i Odda. Foto: Arvid Aga


Tidligere denne uka ble det kjent at de private forsikringsselskapene har fått inn rundt 300 søknader til nå etter flommen i Oppland, Sogn og Fjordane og Hordaland. Mange av skadene skyldes at vannet har trengt inn i hus og kjellere.

Men ikke alle skader som oppsto etter flommen som startet i helga dekkes av privat forsikring. Landbruksdirektoratet har ansvar for den offentlige naturskadeordningen som kan gi erstatning for skader på ting som ikke kan dekkes av privat forsikring. Private grunneiere, tomtefestere og andre med rettigheter til privat eiendom kan søke. Erstatningen kan dekke skader på for eksempel dyrkamark, privat vei, bru, kai/brygge og skog som skyldes flom eller skred. Hva som dekkes og hvordan man søker finnes på www.naturskadeordningen.no


- Vi anbefaler folk som er rammet av flommen å dokumentere skadene så godt som mulig ved å ta bilder. Søknadsskjemaet ligger inne på nettsiden som inneholder mye nyttig informasjon om hvordan man går fram. For øvrig er det så langt planlagt et folkemøte i Luster kommune der flommen har herjet, og der kommer vi til å delta for å informere om hva vi kan bidra med, sier seksjonssjef Gunn Eide i Landbruksdirektoratet.

Kontaktperson