Til hovedmeny (Alt + m + enter)Til innhold (Alt + c + enter)

Krevende sommer fører til mindre avlinger og høyere grønnsakspriser

Mangel på vare og forventninger om lave avlinger på lagringsgrønnsakene presser prisene opp på målprisnivå for mange kulturer.

Tomater Foto: ColourboxTomatsesongen har rundet toppen, og med lavere tilgang på tomater går prisen ytterligere opp mot målpris neste uke. Tomatprisen har vært svært lav i sommer på grunn av overskudd av vare. Tomater kan ikke lagres mer enn noen få uker, og situasjonen endrer seg derfor raskt.

Agurkprisen ventes å øke neste uke på grunn av mangel på vare i Norge og høye importpriser.

Poteter
Det blir gjennomført avlingsundersøkelser på potet de neste dagene, men allerede nå har enkelte aktører satt ned kravet til størrelsen på poteter som pakkes til konsum. Forventningene om små poteter skyldes tørken i sommer.

Frilandsgrønnsaker
Blomkålsituasjonen er den samme som i forrige uke. Etterspørselen er høyere enn tilbudet, noe som gir høy pris. Den høye prisen vedvarer til det eventuelt kommer større volum med blomkål på markedet. Kvaliteten på den blomkålen som finnes i markedet er veldig god.

Brokkoliavlingene er lave, og det er store utfordringer med kvaliteten som følge av tørken. På grunn av stor etterspørsel går prisen trolig opp for andre uken på rad. Den høye prisen gjelder for brokkoli av god kvalitet, men siden det er vanskelig å få tak i nok vare, har flere butikker tatt inn brokkoli som ikke holder god nok kvalitet til konsummarkedet.

Det nærmer seg fårikålsesong, og kålprisene forventes å gå litt ned de neste ukene. Vanligvis er kålavlingene så store at lagrene varer helt til ny blomkål kommer sommeren etter, men i år er avlingene mindre, og det er en reell sjanse for at lagrene kan gå tomme. Det er derfor ikke ønskelig å sette ned prisen alt for mye i fårikålsesongen og risikere å ikke ha vare igjen å selge utover våren. Målprisen på gulrot og løk går ned neste uke, og det forventes derfor en prisnedgang på disse varene. For isbergsalat går målprisen opp, og prisen følger trolig etter.

Frukt og bær
Eplesesongen er tidlig i år og det høstes for tiden store mengder. Til uka skal alle eplesortene være modne.

Det forventes en liten nedgang i plommeprisen neste uke som følge av lavere etterspørsel.

Økologisk
Det kommer både gul- og rød økologisk løk på markedet neste uke. Tilbudet av økologiske grønnsaker, potet og frukt er nå på over 24 ulike kulturer.

Kontaktperson

Mer om temaet