Til hovedmeny (Alt + m + enter)Til innhold (Alt + c + enter)

Økende produksjon av agurker

Produksjonen av norske agurker er økende, og nærmer seg 300 tonn per uke. Prisene er fremdeles stabile, da mesteparten så langt i sesongen produseres etter avtalte vilkår.

agurk i vekst (Copyright: Colourbox.com)

Bilde: colourbox

Selv om det produseres nærmere 300 tonn norske agurker i uken, må tilførslene økes betydelig dersom det skal være markedsdekning med norske varer når det blir toll på agurker fra 11. mars. Det er ulik markedsdekning av norsk vare mellom de ulike grossistene. Kvaliteten er meget bra, og konkurrerer godt med de utenlandske agurkene, hvor kvaliteten er sterkt varierende fra land til land. Av tomater produseres fortsatt bare et meget lite kvantum til avtalte priser. Salget av crispysalat har tatt seg opp, og nesten alt som er planlagt produsert blir nå solgt.

Frilandsgrønnsaker
Gulroten som selges holder meget god kvalitet, og de ukentlige mengdene ligger mellom 600 og 700 tonn. Lagringsevnen holder seg bedre enn i fjor, og trolig vil lagrene vare lenger. Av kålrot er det jevnt og bra salg. Kvaliteten er god, selv om det er litt småfallen vare i butikkene. Det holdes litt igjen på prisen, for å unngå for sterk konkurranse fra Skottland. Det er også et jevnt salg av hodekål, og kvaliteten er bra.

Det er stor forskjell på hvor lenge de ulike grossistene har kål utover våren. Noen går trolig tomme i mars, mens andre kan ha ut april. Prisen gikk opp 36 øre denne uken. Salget av knollselleri, pastinakk og beter er stabilt, og kvaliteten er veldig bra. Det vil trolig være norsk selleri til nærmere St. Hans.

For purre er nå tollbeskyttelsen borte for sesongen, og da skjer omsetningen i konkurranse med importen. Fortsatt er det litt norsk purre igjen, men ikke mer enn at en regner med at det selges lokalt. Av gul kepaløk er det stor forskjell på hvilke varianter som finnes. Stor gul løk er det nå slutt på i enkelte omsetningssystemer, og her suppleres det med import. Av små størrelser er det rikelig tilgang, og flere vil ha norsk vare lenge utover. Rød kepaløk vil være tilgjengelig en stund utover våren. Her er det bedre tilgang enn for gul kepaløk, men tendensen er den samme – slutt eller liten tilgang på den store, men bra tilgang på små størrelser.

Poteter
Potetene sorteres godt, slik at kvaliteten på varene i butikkene er veldig fin. Salget er jevnt og stabilt, men på et lavt nivå. Den samme tendensen er det for mandelpoteter. Her ble det en etterlengtet prisoppgang for produsentene, etter en veldig lang periode uten prisøkning.

Økologisk
Det er fortsatt tilgang på poteter, kepaløk, purre, kål og en rekke rotvekster i et stabilt marked. Interessen er ikke særlig stor for økologiske grønnsaker, noe som grossistene merker godt.

Kontaktperson

Mer om temaet