Til hovedmeny (Alt + m + enter)Til innhold (Alt + c + enter)

Best utvalg av frukt nå

Utvalget av frukt og grønnsaker er fortsatt stort, selv om det i perioder er krevende å dekke etterspørselen etter enkelte varer. Det medfører høye priser.

Eplertre (Copyright: Colourbox.com)

Alle eplesorter, med unntak av rubinstep og elstar, er i markedet nå. Hovedsorter er discovery og summerred, mens aroma er i startfasen. Med god tilgang er det bare å fråtse! Det er forespeilet en prisnedgang på epler til uken. Flere plommesorter er for tiden i markedet, men hovedsorter er reevs og jubileum. Prisen ventes å være stabil. Pærer har kommet, men øker i omfang. Både ingeborg, celina og clara frijs vil være i omsetning.

Veksthusgrønnsaker
Med en produksjonsnedgang for tomater ventes en ny prisøkning til uken. Det er ikke markedsdekning av norske tomater. Situasjonen for agurk har vært uendret i mange uker. Tilgangen er for lav, alt selges og kvaliteten er meget bra. Produksjonen tar seg noe opp, og det er ventet en prisnedgang. Crispysalat produseres i minste laget i veksthus nå. 

Frilandsgrønnsaker
Løk har bra salg og kvalitet, men noen partier inneholder en del små størrelser. Krav til størrelse vil trolig bli justert ned. Våte forhold i nord og vest hindrer innhøsting og bidrar til knapphet. Til uken vil trolig produsentprisen gå ned. Vårløk har fin kvalitet og er en ettertraktet vare. For purre er det stabile markedsforhold med godt salg.

Kålmøll og tørke har redusert kålavlingene. En prisnedgang er ventet, men prisen vil ligge noe over normalt i kampanjeperioden for fårikål. Dette vil muligens bidra til å strekke beholdningene av kål noe lenger ut i tid, samt bidra til å sikre en anstendig oppgjørspris til produsent i en krevende sesong. Sammenliknet med prisen på lammekjøtt vil likevel kålprisen fremstå som en bagatell.

Det er stadig for lite blomkål, åkrene er ujevne, og det er utfordrende å beregne størrelsen på tilførslene. Kvaliteten ut i butikk er veldig bra. Parallelt er tilgangen til importvare av god kvalitet begrenset. Den høye prisen vedvarer.

Rosenkål har blitt solgt i rundt tre uker i Rogaland. Nå kommer resten av landet etter. Norsk vare foretrekkes i handelen, på tross av høyere pris enn import. Tilførslene av brokkoli er for små, og kvaliteten svært variabel, slik som i forrige uke. Butikkene tar inn kvaliteter som ikke holder mål for å dekke sine behov. Høy pris gjelder for brokkoli av god kvalitet. 

Markedet for gulrot i bunt og kilospakker er i god balanse. Salget og kvaliteten er upåklagelig. Det samme gjelder knollselleri. Pris til produsent vil trolig gå ned til uken, fordi også målprisen går ned. Godt salg av stangselleri bidrar til at enkelte aktører må bruke av avling som normalt ville ha vært lagt på lager.

Tilførslene av isbergsalat strekker så vidt til, men det er utsikter til noe større leveranser. Import til industri forekommer.  

Poteter
Leveranser av poteter er dominert av tidligpoteter i inneværende uke. I kommende uke vil imidlertid flere sorter av lagringspoteter ha overtatt markedet. Mandelpotet har god kvalitet og et normalt salg. Pris til produsent er ventet å gå ned. Resultatene fra avlingsundersøkelser på potet er like om hjørnet. Med utsikter til at en del knoller vil være mindre enn vanlig, blir kvalitetskrav for konsumpoteter gjennomgått.

Økologisk
Et rikholdig utvalg av økologiske grønnsaker er på markedet. Nye produkter er ikke ventet den nærmeste tiden. Epler, plommer og poteter supplerer grønnsakene.

Kontaktperson

Mer om temaet