Til hovedmeny (Alt + m + enter)Til innhold (Alt + c + enter)

Finn frem fløten, de norske jordbærene er på vei

Sesongen for lagringspoteter er på hell, men nypotetene høstes nå. Det er tomt for rødløk, men fremdeles god tilgang på gul. Det er forventet en reduksjon i produsentprisen på isbergsalat kommende uke. Jordbær produsert i tunnel høstes så smått i Vestfold i disse dager.

Jordbær på plante Foto: ColourboxDet er markedsbalanse og kontroll på produksjonen av agurker. Norske agurker er ikke like interessante for forbrukerne som de var gjennom vintersesongen. Det kan ha sammenheng med bedre kvalitet på de importerte agurkene. Det er allikevel en bedring å spore, og norsk produsentpris er ventet å øke til uken.
 
Tomatproduksjonen har tatt seg opp, og det er tilnærmet markedsdekning. En del tomater blir liggende for lenge i butikken før de selges, og dette fører til et noe tregt salg og forringet kvalitet i butikken. Det er reduksjon i målprisen kommende uke, men tomatene hadde en prisreduksjon til produsent forrige uke, og det er derfor ønskelig å ha en uendret pris nå.
 
Frilandsgrønnsaker
Det er en økning i høstingen av ny norsk kål. Samtidig er det fremdeles importert vare i butikkene. Nykål er målprisvare fra neste uke, og det er forventet en reduksjon i prisen til produsent for å møte målprisen. Det er også lagringskål igjen. Målprisen på blomkål starter også til uken, og mengdene øker jevnt og trutt. Brokkoli og kinakål øker også i mengde, mens det er forventet at det er slutt på knollselleri neste uke.
  
Store lagre og skuffende salg av asparges til storhusholdning fører til at det kommer mer norsk asparges ut i butikk mot helgen og utover i neste uke. Den må konkurrere med billig og fin importvare.
 
Spesialsalater som hjertesalat og lollo møter priskravet fra markedet, og det er forventet en reduksjon i prisen til produsent kommende uke. Isbergsalat får en reduksjon i prisen til produsent for å møte en synkende målpris.

Det er fortsatt rikelig tilgang på gul løk, mens rødløk er sluttsolgt nå. Det vil bli gitt tollfritak på rødløk frem til utgangen av juni. For gulrot er det et jevnt og godt salg, men lagrene minker. Noen systemer er tomme i enkelte områder, mens andre kan regne med å ha vare frem til buntevaren kommer på markedet. Ny norsk kålrot er så vidt kommet inn på markedet, og mengdene øker. Det er også lagringsvare igjen.

Poteter
Det nærmer seg tomme potetlagre, men det er ventet at det er vare igjen i 2–3 uker til. Samtidig kommer nypotetene. Det er også fremdeles mandelpoteter igjen i markedet.

Bær
Tunnelproduksjonen av jordbær er nå høsteklar, og det er regnet med brukbare mengder med jordbær kommende uke. Prisene vil starte på samme nivå som i fjor, og bare de mest nysgjerrige av oss vil antageligvis få tak i nye norske jordbær. 

Økologisk
Det minker av økologiske produkter, og vi venter på de nye norske økologiske produktene. Ellers er det en jevn markedsituasjon.

Kontaktperson

Mer om temaet