Til hovedmeny (Alt + m + enter)Til innhold (Alt + c + enter)

Forbruket av poteter går ned

En del norske lagringsgrønnsaker blir utsolgt tidligere i år etter tørkesommeren som ga til dels små avlinger. Det har vært nok poteter på lager, men en relativt høy andel blir nå sortert ut ved pakking.

Poteter

Kvaliteten på poteter som tilbys forbrukere er veldig fin, mens knoller som ikke er så bra blir sortert ut. Forbruket er stabilt lavt, dvs. under 1 000 tonn per uke. Mandelpotet selger på det jevne. Også for denne typen poteter er kvaliteten bra til forbruker når avlingen blir håndtert på potetpakkerier, men utsortering av ukurante knoller er høy. Etter en lang periode med stabile priser er det ventet en prisoppgang på mandelpotet til produsent til uken.

Frilandsgrønnsaker
Gul kepaløk i store størrelser finnes i flere landsdeler, men mengdene vil minke over de neste ukene. Småløk av fin kvalitet vil være i markedet i flere måneder, med mindre det blir en endring i forbruket fremover. Rød kepaløk vil trolig være tilgjengelig en stund utover våren. Aktører som har sikret seg avtaler utenfor Norge importerer løk fra Europa og USA. Purre er inne i siste uke med målpris og toll. Noen aktører er tomme for purre, andre vil ha i inntil et par uker til. Kvaliteten ut i butikk har holdt seg fin.

Salget av hodekål er stabilt, men tilførslene er litt ujevnt fordelt, og lagerbeholdningene betydelig lavere enn i fjor. Prisen er ventet å gå opp til uken, og importert kål er relativt dyr. Det er allerede tomt for rødkål. Fremdeles er det ikke helt slutt på rosenkål, som kan oppdrives i noen butikker. Kinakål ble derimot utsolgt for et par uker siden. Norsk kålrot vil trolig være tilgjengelig i markedet frem til ny sesong, og kvaliteten holder seg bra.

Salget av gulrøtter går bra, og lagringskvaliteten holder seg godt. Noen partier er litt grå i skinnet etter tørken i sommer, men dette pusses bort. Salget av knollselleri og pastinakk er stabilt, kvaliteten er bra og prisene holder seg på nivå med forrige uke.

Veksthusgrønnsaker
I underkant av 300 tonn norske agurker vil komme i markedet i neste uke. Noen aktører er nær selvforsynte med norske agurker, og andre har en betydelig andel med import mens de venter på at norsk produksjon øker. Sesongens tomatproduksjon er under oppstart, og i løpet av den neste måneden vil det skje mye i veksthusene. Crispysalat har et jevnt salg, men det er rikelig med vare, så produksjonen har nok økt i løpet av den siste tiden.

Økologisk
Det er tilgang på poteter, kepaløk, purre, kål og en rekke rotvekster i et stabilt marked. Salget i 2018 vil prege produksjonsplanleggingen for 2019. Lite tyder på at det vil bli planlagt for en stor vekst i omsetningen.

Mer om temaet