Til hovedmeny (Alt + m + enter)Til innhold (Alt + c + enter)

Fremdeles mangel på blomkål

Blomkålmangelen fortsetter i Norge og Europa. Det er også vanskelig å få tak i nok brokkoli, og overskuddet av tomater er nå spist.

brokkoli-og-blomkål Foto: Colourbox.comEtter en periode med overskudd av både runde tomater og klasetomater, er markedet i balanse igjen. På grunn av overskuddssituasjonen har prisen på tomater ligget mer enn fem kroner lavere enn målpris de siste fire ukene. Neste uke går målprisen opp og det forventes en prisøkning for å komme nærmere målprisen.

Poteter
Salget av poteter har stabilisert seg etter sommerens lave salg. Målprisen på poteter går ned neste uke og det ventes derfor en prisnedgang på både potet og mandelpotet.

Frilandsgrønnsaker
Blomkålen har skapt overskrifter i media de siste ukene. Tidligere i sommer var det for mye blomkål i forhold til etterspørselen, og enkelte bønder slet med å få solgt avlingen sin. Situasjonen var ekstra krevende for økologisk blomkål som har et mindre marked enn konvensjonell blomkål. Etter det har etterspørselen etter blomkål steget, og tilbudet sunket, både i Norge og i resten av Europa.

Som en følge av mangel på blomkål har prisen vært høy de siste ukene. Samtidig har Bama kjørt en planlagt kampanje på blomkål, og solgt blomkål for ti kroner stk. i butikk. De prisene Landbruksdirektoratet noterer er produsentpriser, altså prisen bonden får per blomkål. Denne uka lå produsentprisen på blomkål på 11,96 kr per stk. Neste uke går prisen trolig opp igjen som en reaksjon på de høye prisene på importvare. Prisen forventes å ligge høyt frem til det eventuelt kommer større mengder blomkål på markedet igjen, noe som kommer an på været de neste ukene.

Brokkoliprisen har vært lav lenge, men på grunn av lite vare forventes prisen å stige neste uke. Kvaliteten på brokkolien har variert veldig i sommervarmen, og enkelte av sortene har ikke tålt varmen.

Løk selger godt, og det kommer en liten prisnedgang neste uke for å holde prisen på nivå med målpris. Det er en del kvalitetsutfordringer med kål som har blitt angrepet av møllorm i sommer, og kålavlingene ser ut til å bli mindre enn vanlig. Årets gulrot selger godt, og har god kvalitet.

Frukt og bær
Tidligeplene er stort sett ferdig høstet, og sorten discovery høstes allerede i helga. Eplene har høyt sukkerinnhold etter den solrike sommeren, men spesielt discovery er små på grunn av tørken.

Økologisk
Det er mye økologiske plommer på markedet i disse dager, selv om noe selges som konvensjonell vare. De økologiske agurkene er tilbake i butikkene nå, etter et opphold på grunn av omplanting i drivhusene.

Kontaktperson

Mer om temaet