Til hovedmeny (Alt + m + enter)Til innhold (Alt + c + enter)

Grønnsaksåkrene bugner og jordbærene modner

Høy veksthastighet for noen grønnsaker bidrar til at det haster med å høste avlingen før kvaliteten forringes. Utvalget av grønnsaker øker stadig, mens lagringsprodukter snart er utsolgt. De første jordbærene er høstet!

ruccola Foto: Colourbox.comGul løk vil være tilgjengelig i to til tre uker til, mens suppleringsimport fra Europa og New Zealand dekker behovet til aktører som er utsolgt.  

Det er krevende å få høstet ny norsk kål raskt nok til at kvaliteten ikke forringes, når vekstforholdene er så drivende som de er. Vanning er helt nødvendig. I butikkene ligger rikelig med importert kål, som i mange tilfeller fremstår relativt dvask. En opprydding hadde vært en fordel for økt salg. Blomkål fra Rogaland blir supplert med vare fra Østlandet til uken. Prisen til produsent vil trolig gå ned. Høsting av brokkoli er i sin spede begynnelse. I neste uke vil alle regioner i Norge være i gang med innhøsting av kinakål, som hittil har vært tilgjengelig i små mengder. Kvaliteten er fin, og prisen vil trolig gå ned. Ny kålrot vil bli høstet i dagene fremover, men fortsatt vil det bli solgt lagret kålrot.

Neper i bunt kom på markedet i forrige uke, mengdene øker, og kvaliteten er fin. Reddik kommer i større mengder, men det er for lite, selv om innhøsting har startet på Toten. Lagrede gulrøtter er nå utsolgt, og tollen er satt ned i påvente av at buntgulrot skal bli klar for markedet i siste halvdel av juni. God kvalitet bidrar til at knollselleri fra Rogaland og Lier kan selges i enda noen uker.

Alle de største salatprodusentene på Øst- og Vestlandet vil ha startet innhøsting i neste uke, mens Frosta i Trøndelag må vente litt til. I salatproduksjonen begynner varmen å skape noen utfordringer som normalt kommer om sommeren. Sorter for tidligproduksjon har ikke nødvendigvis samme motstandsdyktighet mot sopp og råte som senere sorter. Det er ventet en prisnedgang på salater til uken.

Veksthusgrønnsaker
En lang varmeperiode begynner å tære på agurkplantene, slik at produksjonen går noe ned. Samtidig er salget veldig greit, så noen aktører opplever knapphet. Det er rikelig med norske tomater, og sortene som brukes er bedre enn før. Varme dager fulgt av kalde netter gir god kvalitet. Likevel ligger det nok av importerte tomater i butikkene. Klasetomater vil trolig få en prisnedgang til uken. Crispysalat i veksthus møter konkurranse fra salat fra friland. Prisen er ventet å gå betydelig ned.

Poteter
Denne uken var tilgangen på lagringspoteter høyere enn salget, men i løpet av et par uker vil det være tomt. Mandelpotet holder seg i markedet til siste del av juni, og har fortsatt god kvalitet. Det er ventet en prisoppgang på mandelpoteter i neste uke.

Økologisk
Det økologiske markedet domineres nå av sesongens nye grønnsaker. Salater som crispy og ulike typer i blandinger er på markedet, men hjertesalat vil komme først om et par uker. Spinat og ruccola øker i mengde, og flere typer tomater er klare for salg. Som for konvensjonelt produserte tomater, blir salget av de norske økologiske tomatene bremset av importert vare.

Kontaktperson

Mer om temaet