Til hovedmeny (Alt + m + enter)Til innhold (Alt + c + enter)

Høstede grønnsaker er bra, verre med alt som står i åkeren

Innhøsting av grønnsaker pågår fremdeles, men ettersom tiden går, minker sjansen for å få hele avlingen i hus. Fuktig vær har hindret innhøsting. Frost kan også ha påvirket noen produkter. Eplehøsten blir muligens lenger enn vanlig, til glede for den som elsker norske epler.

Salget er veldig stabilt for alle typer løk, og kvaliteten er god. Avlingene som ble høstet sist kan få nedsatt kvalitet etter en periode med lagring. Fortsatt er det løk igjen ute på enkelte åkrer. Neste uke vil det være noe vårløk i markedet, men nå går det mot sesongslutt. Hvis værforholdene tillater det, er det mer vårløk som kan høstes. For purre er markedet stabilt, og kvaliteten er god. Purre som blir høstet nå kan komme til å ha dårligere holdbarhet enn normalt. Norsk pris har ligget under importpris mye av høsten, men vil trolig gå opp i neste uke.

Situasjonen for hvitkål varierer mellom produsenter og mellom grossister. Det er nok kål nå, men aktørene i markedet ser frem til bedre oversikt når lagerundersøkelsen per 1. november er klar. Norsk blomkål vil være tilgjengelig en tid fremover, men det suppleres med import. Kvaliteten er god hos noen aktører, men mer varierende hos andre. Brokkoli er tilghjengelig i markedet en uke til, og kinakål av fin kvalitet har et jevnt salg.

I år har mye kålrot hatt for kort vekstsesong og ikke fått vokse seg store nok. Det er imidlertid noe variasjoner mellom landsdeler. Det er uklart hvor mye norsk kålrot som vil være tilgjengelig i vinter. Gulrøtter selger godt, og kvaliteten er svært god i butikk. Fortsatt er det mye gulrøtter igjen ute i åkrer på Øst- og Vestlandet. I år blir det en del altfor store røtter for konsummarkedet, som trolig kan brukes av industrien. Knollselleri har tilstrekkelige leveranser, stabil pris og god kvalitet, men det er ikke ventet store avlinger. Stilkselleri har bra kvalitet og ser ut til å ha overlevd kuldeperioden for noen uker siden.

Veksthus
Noen aktører i markedet går etter hvert over til å selge importerte agurker, mens andre har produksjon og omsetning av norske agurker gjennom hele vinteren. Prisen er ventet å gå ned til uken. Kvaliteten på norsk agurk har vært god, i motsetning til en del av den importerte. Tomater er det små mengder igjen av. Crispysalat har veldig bra kvalitet for tiden. Prisen vil trolig gå opp i neste uke. Det er slutt på crispysalat fra friland, og den er vanskelig å få tak i fra utlandet.

Poteter
Poteter som ikke er høstet befinner seg primært i områder med tung jord, som det er vanskelig å komme ut på når det er vått. Noe av den høstede avlingen har vært utsatt for drukning eller frost. Eventuelle konsekvenser vil vise seg først om en stund. Kvaliteten er bra i butikk, og salget er på i overkant av 1 000 tonn i uka. Omsetningen av mandelpotet er normal, og kvaliteten er fin, men også her er avlinger utsatt for frostskader.

Frukt
Salget av epler er bra, og butikkjedene har en rekke kampanjer med lave priser. I tillegg til sorten aroma finnes bl.a. gravensten, elstar og rubinstep. Det er en relativt stor andel av epleavlingen som leveres i konsummarkedet i år. Resten går til press, som det er stort behov for. Epler vil trolig være tilgjengelig i markedet til ut i desember.

Økologisk
I likhet med den konvensjonelle produksjonen, er det utfordringer med innhøsting av økologiske grønnsaker. Markedet er stabilt. Det ble meldt at brokkoli var sluttsolgt, men den er fortsatt tilgjengelig i ca. en uke til. Økologiske urter og gulrøtter er de største produktene, som er tilgjengelige i store deler av året. Det er sesongslutt for økologiske tomater.

Kontaktperson

Mer om temaet