Til hovedmeny (Alt + m + enter)Til innhold (Alt + c + enter)

Kaldt vær fører til forsinkede leveranser av jordbær og bringebær

Det er generelt litt for lite norske bær på markedet på grunn av lave leveranser. Purre er på vei, og øker i mengde kommende uke. Det dukker opp flere økologiske grønnsaker. Det er ventet en prisnedgang på nypoteter, klasetomater, gulrot og kål.

BringebærJordbær fra Hedmark og Minnesund leveres nå, og vi trenger alt de klarer å høste. Det er enda et par uker til Toten kan levere jordbær og bringebær til markedet. Morellsesongen er så smått i gang, og leveransene øker fremover.

Frilandsgrønnsaker
Ny norsk purre kommer for fullt nå, og leveransene øker kraftig kommende uke. Det er flott norsk vårløk å få tak i i butikkene. Ny norsk gul og rød løk er på trappene. Det høstes og pakkes i bunt nå.

På grunn av været griller vi kanskje mindre enn normalt på denne tiden av året, og det fører igjen til at det er andre grønnsaker enn de tradisjonelle salatvariantene som har godt salg i butikk. Hvitkål er en av de grønnsakene som har et veldig godt salg og selger over planlagt volum. Kålen holder en god kvalitet. Det er også et ekstremt godt salg av blomkål, og veldig bra kvalitet på varene. Omsetningen av brokkoli går bra, men det har vært litt lite vare tilgjengelig. Det er forventet en bedre balanse når leveransene fra Toten øker. 

Det er forventet en prisnedgang på gulrot neste uke for å følge nedgangen i målprisen. Høstingen går for fullt og det er brukbart salg, men ønsket er å selge enda litt mer. Gulrøttene holder en fin kvalitet, men det har vært litt variasjoner i størrelsen på bunteroten. 

Sukkerertene kommer sent, men godt, og høstingen øker. Her har det vært utfordrende med det kalde været, og det er grunnen til sen oppstart av sesongen.

Det er tomt for pastinakk, så her må vi vente på høsten.

Veksthusgrønnsaker
Situasjonen for tomater er noe bedre enn sist uke, da det var et vanskelig marked med tregt salg. Det er utfordrende for norske tomatprodusenter at butikkjedene ikke alltid prioriterer ulike norske varianter, men heller importerer de samme variantene.

Det er rullering på lagrene på agurk, men det er «agurktid» og generelt et vanskelig marked med konkurranse fra billig importvare. Det hjelper antageligvis ikke at grillsesongen er utsatt på ubestemt tid heller.
 
Poteter
Selv om grossistene ønsker å selge norske nypoteter er det fremdeles mulig å finne nylig importert vare i butikkene. Det er en nedgang i målprisen neste uke som fører til en nedgang i prisen til produsent. Det meldes om et litt tregt salg av norske poteter, noe som delvis kan skyldes importpoteter. Kanskje lager vi heller ikke så mye potetsalat som vi pleier?

Økologisk
Flere nye økologiske produkter er høsteklare og blir å finne i butikk etter hvert. I tillegg til blomkål, brokkoli og sommerkål som så vidt ble høstet denne uken, er det forventet grønn- og svartkål, reddiker, vårløk og squash til uken. Ellers er det stort sett stabile tilførsler og priser.  Det er fremdeles kålrot igjen fra fjorårets avling.

Kontaktperson

Mer om temaet