Til hovedmeny (Alt + m + enter)Til innhold (Alt + c + enter)

Krevende markedssituasjon for flere grønnsaker

Det er knapphet på en rekke grønnsaker, og krevende for produsenter og grossister å forsyne markedet med tilstrekkelige mengder. Det finnes imidlertid nok jordbær, og høsting av bringebær og moreller har startet.

Moreller (Copyright: Colourbox.com)

Norske moreller

Bunteløk blir høstet i disse dager, og ny tørket løk er ventet i begynnelsen av august. Kepaløk fra forrige sesong er nær utsolgt. Markedssituasjonen for vårløk er stabil, og kvaliteten er bra.

Nykål har tregt salg i sommervarmen, slik at noe kål legges på lager. Noen planter har også vokst i stykker. Produsentprisen vil trolig gå ned i neste uke. For blomkål er situasjonen krevende. Det er nå for lite varer, og mye dårlig kvalitet. Enkelte aktører klarer så vidt å levere det de skal, mens andre har langt fra markedsdekning. Det er mulig at den pågående og varslede sommervarmen i sør regulerer ned salget slik at markedet kommer i bedre balanse. En oppgang er ventet for pris til produsent.

Brokkoli har kvalitetsutfordringer. Det er knapt med varer og nødvendig med suppleringsimport. Kinakåltilførslene er også i minste laget pga. tørke og insektangrep, men de fleste markedsaktørene får endene til å møtes. Situasjonen for kålrot ligner den for kål, med lavt salg, men grei kvalitet, nå som det kun tilbys kålrot fra ny sesong.

Markedet for rødbeter i bunt er stabilt. Neper selger godt, og kvaliteten er god. Spinat er det knapt med, og prisen er ventet å gå opp. Reddiker holder den gode kvaliteten de har hatt, og prisen vil trolig være stabil en stund. Sukkererter, squash og stangselleri av bra kvalitet har kommet til butikkhyllene, og salget er bra. Det er for lite ruccola, noe som mest sannsynlig vil utløse en prisoppgang i neste uke.

Pakking av buntgulrot er i gang i hele landet, mens kilosvaren kommer ut i butikk i løpet av uken. Kvaliteten på buntene er fin.

Leveransene av isbergsalat blir utfordret av ujevne åkre, store planter og en del kvalitetsutfordringer. Flere aktører erfarer at de knapt kan sikre tilførslene.

Veksthus
Fortsatt er det knapphet på norske agurker. Noen aktører klarer seg så vidt det er med norske leveranser, mens andre må importere noe. Produksjonen av tomater er ventet å gå noe ned, slik at det trolig vil oppstå en liten underdekning i markedet. For å kunne forsyne markedet, blir en del tomater høstet altfor tidlig, og det er derfor mye grønne tomater i omsetning som ikke burde vært høstet. Parallelt ser importpriser ut til å øke. Dette fører til at prisen på norske tomater trolig vil gå opp til uken. Det er et tregt salg av veksthussalat.

Frukt og bær
Kjøttmoreller blir høstet i Hardanger. Sesongen starter tidlig i år, og varme fører til raskere modning enn først ventet i alle distrikter. Det vil ta et par uker før større mengder med moreller kommer i markedet.

Tilførslene av jordbær svinger fort, fra rikelige mengder i forrige varmeperiode til knapphet når det ble kjøligere. Nå kommer igjen høye temperaturer, som fører til mer enn nok små bær, men lenger mellom de store. En del bær holder ikke mål. Holdbarheten går ned med varmen. Bringebær plukkes i små mengder foreløpig, men mer kommer til uken.

Poteter
Alle regioner er godt i gang med høsting av ferskpoteter. Potetene omsettes i pakke og løs i kasse, og kvaliteten er fin. Det har imidlertid forekommet grønne knoller som har vært utsatt for varme. De er ikke farlige og bør ikke forveksles med solaninholdige poteter, men fargen er ikke pen. Sesongovergang fra import til norsk vare har gått greit for de fleste i år, men suppleringsimport er fortsatt nødvendig til det er full markedsdekning. Prisen til produsent er ventet å gå ned til uken. Siste rest av mandelpoteter blir pakket denne uken, og blir solgt de neste par ukene.

Økologisk
Ulike typer økologiske salatvarianter øker i omfang. I tillegg har blomkål og brokkoli kommet i markedet. Det er helt slutt på økologisk kål og løk fra lager.

Kontaktperson

Mer om temaet