Til hovedmeny (Alt + m + enter)Til innhold (Alt + c + enter)

Lagrene tømmes for noen grønnsaker

Det går mot sesongslutt for en del grønnsaker, mens andre vil være tilgjengelige en lang stund ennå. Redusert kvalitet på partier av gulrot og poteter fører til stort svinn. En prisoppgang på potet er ventet.

Poteter

Kvaliteten på løk, hvitkål, kålrot og knollselleri er stabil, og salget er jevnt. Løk minker fortere enn ønskelig, men knollselleri vil være tilgjengelig på Øst- og Vestlandet en god stund fremover. Det minker på rødbeter og rødkål, og det er trolig snart utsolgt for pastinakk. Purre er nær utsolgt. Gulrot med kvalitetsutfordringer er nå å finne i butikken, på tross av at pakkeriene gjør sitt beste for å sortere ut alle partier som har skader. Tilførslene av norsk gulrot vil vare kortere enn antatt, men gode partier vil være tilgjengelige til mai. Til helgen vil det være tomt for norsk rosenkål, og tollen er satt ned fra søndag.

Veksthusgrønnsaker
Produksjonen av agurker er omtrent som prognosert, dvs. rundt en million stk. Mye tyder på at produksjonen vil gå ned, fordi energitilførslene til veksthus blir begrenset i kuldeperioden vi er inne i. I overgangen til norsk sesong blir agurkprisen holdt stabil. Det blir importert agurker fra Europa, der det har vært kaldt.

Poteter
Skurv på poteter fører til større utsortering på pakkeriene enn tidligere. Lagerbeholdningene minker mange steder, og noen potetsorter er utsolgt i enkelte landsdeler. Det er fortsatt uklart om beholdningene bare rekker til påske, eller noen senere. Lagerundersøkelsen per 1. mars for hele landet vil si mer om dette. Prisen på poteter vil trolig gå opp til uken. Justeringen vil også vise seg i økt pris på mandelpotet.

Økologisk
Fin økologisk agurk er å finne i butikkene, og produksjonen øker. Løk selges til nedsatte priser, mens gulrot holder et stabilt prisnivå. I likhet med konvensjonelt produserte gulrøtter, blir også økologiske gulrøtter utsatt for råtning og lagerbeholdningen minker. Tilførslene vil ikke vare så lenge som planlagt.

Kontaktperson

Mer om temaet