Til hovedmeny (Alt + m + enter)Til innhold (Alt + c + enter)

Markedsdekning med agurk, tomat kommer i økende mengder

Det er nå full markedsdekning av norske agurker. Av tomater er det økende tilførsler, men det vil ikke være markedsdekning når de får toll den 10. mai. Asparges, rabarbra og gressløk er de første frilandsgrønnsakene som kommer på markedet.

asparges Foto: Colourbox.comProduksjonen av agurker er nå så stor at det er full markedsdekning. Til tross for at en går inn mot de største forbruksukene av agurk nå i mai, er det forventet en prisnedgang til uken. Dette er først og fremst for å møte lave importpriser. Tollen på tomater gjelder fra 10. mai, og produksjonen øker kraftig de kommende ukene. Det forventes over 100 tonn neste uke, men det er langt fra markedsdekning før lenger ut i mai. For å møte konkurransen fra importen settes prisen ned i kommende uke. Deretter vil den trolig gå opp igjen. Crispyproduksjonen går jevnt, og det er forventet varer fra friland neste uke.

Frilandsgrønnsaker
De første frilandsvarene kommer på markedet til uken. Både asparges, rabarbra og gressløk kommer i begrensede mengder.

Det er store utfordringer med råte i en del partier med gulrot. Dette fører til sterk utsortering, men foreløpig kan en ikke se dårlig kvalitet i butikk. Dette gjør at lagrene minker raskere enn forventet, og det er tvilsomt om sesongene for gulrot vil gå sammen, som opprinnelig planlagt. For hodekål minker også lagrene fort, og det vil bli raskere slutt enn forventet. Det er mye ungarsk og makedonsk ny hodekål i omsetning. Av rødløk er det noe igjen, men enkelte grossister er allerede tomme. Gul kepaløk er det imidlertid mer enn nok av, og siden salget ikke har vært stigende vil det være norsk løk i lang tid. Nå ligger nesten alt som er på lager på gode kjølelagre. Av kålrot er det veldig varierende kvalitet. Det er en del indre skader som er vanskelig å se ved pakking og sortering. Det importeres kålrot som selges parallelt med den norske. Knollselleri er det fortsatt en del av, men konkurranse fra importert vare gjør at prisen holdes uendret.

Poteter
Salget av poteter går på det jevne, men som vanlig på denne årstiden er ukeomsetningen av lagrede poteter synkende. Det er i meste laget av pimpernell, som er utfordrende å få solgt. Det er fortsatt stor utsortering på pakkeriene, og kvaliteten i butikk er fortsatt fin. Mandelpoteter selger på det jevne, og vil være tilgjengelig gjennom mai og juni.

Økologisk
Det kom økologiske tomater i handelen i forrige uke. Dessuten er det nå igjen økologiske poteter i handelen, noe som trolig skyldes at utsorteringen av settepoteter er ferdig. Det er slutt på økologisk kål.

Kontaktperson

Mer om temaet