Til hovedmeny (Alt + m + enter)Til innhold (Alt + c + enter)

Moreller som sukkertøy – hvis man får tak i dem

En rekke norske løkslag, kåltyper, salater og rotvekster er på sitt beste nå. Nye produkter som er like om hjørnet er mandelpoteter, tørket løk og tidligepler. Det er ventet at produsentprisen på poteter, purre, rødbeter og gulrot vil gå ned, og at man vil se en økning i prisen på isbergsalat og agurk til uken. Det går mot høysesong for moreller.

Moreller Foto: Colourbox.comSesongen for moreller går mot slutten for enkelte produsenter i Buskerud, mens Telemark har kommet halvveis. De neste ukene vil bær fra Vestlandet i økende grad dominere. Kvaliteten er fin. Det har til nå vært vanskelig å oppdrive moreller. I neste uke blir epler av sorten geneva early høstet i Lier.

Det er for tiden for lite norske jordbær, men prisen har likevel gått noe ned. De fleste steder er kvaliteten veldig bra. Bringebær selges i store mengder, og produksjonen er på topp i over en uke til. Flere sorter av jordbær og bringebær selges parallelt, noen i små mengder, fordi produsenter prøver ute nye varianter.

Frilandsgrønnsaker
Tørket løk fra ny sesong vil bli tilgjengelig i markedet i tillegg til bunteløk. Fin vårløk selger bra, og purre av god kvalitet øker i mengde. Prisen på purre vil trolig gå ned.

Rødbeter vil være tilgjengelig i alle systemer til uken, og en prisnedgang er ventet. Sorter av sommerkål er fortsatt i markedet, inntil høstkålen kommer om kort tid. Omsetningen er god. Blomkål har bra salg, god kvalitet og et stabilt marked. Noen åkre er ujevne og krever mer sortering for å levere den etterspurte kvaliteten. I dagene fremover vil produksjonen av brokkoli være i snaueste laget for etterspørselen. Kinakål har et balansert marked, og prisen er stabil. For kålrot er markedet er rolig, og røttene er større enn tidligere. Rundt skolestart øker ofte aktiviteten for kålrot.

Gulrot selger bra, og kvaliteten er god, men det har vært tilfeller av små bunter. Fra kommende uke er kilo flowpack noteringsvare i målprissystemet. Prisen er ventet å gå ned til uken. Pastinakk og persillerot kommer i markedet om kort tid.

For isbergsalat er markedet i balanse, men været vil påvirke fortsettelsen. Markedet trenger all isbergsalaten som produseres, og prisen vil trolig gå opp til uken. Sukkererter er på sitt beste, og er tilgjengelig i større mengder nå.

Veksthusgrønnsaker
En situasjon med rikelige mengder med agurker har snudd, og det kan oppstå knapphet i neste uke. Prisen er ventet å gå opp. Tomater produseres fortsatt i store mengder, men det er bedre kvalitet og ferskhet på produktet sammenliknet med tidligere.

Poteter
Salget av poteter er moderat, og kunne ha vært høyere. En prisnedgang er ventet parallelt med en reduksjon i målprisen. Kvaliteten er god. Innhøsting av ny mandelpotet er i gang, samtidig som fjorårets avling selges ut.

Økologisk
Høsting av økologiske poteter startet denne uken. Salget av brokkoli og blomkål er bra, og isbergsalat og hjertesalat går på det jevne. Økologiske beter er like om hjørnet.

Kontaktperson

Mer om temaet