Til hovedmeny (Alt + m + enter)Til innhold (Alt + c + enter)

Mye kålrot, rosenkål og økologiske grønnsaker på lager

Lagertelling av grønnsaker som kom på tirsdag gir grunnlag for å vurdere muligheten for å oppnå målprisene fremover. For varer det er lite av på lager, som potet, rødbeter og pastinakk, vil trolig prisen gå opp ettersom lagrene tømmes.

Poteter, gulrøtter og rødbeter (Copyright: Colourbox.com)

Med unntak av økologiske poteter, er det jevnt over mindre potet på lager i år enn det var i fjor. Prisene ventes å stå stille neste uke, men det kan komme prisøkninger etterhvert.

Grønnsaker
Kålsalget begynner å stabilisere seg etter en topp i julen, etterfulgt av en kraftig nedgang i begynnelsen av januar. Det ligger mye kålrot av god kvalitet på lager. Kålrot har lang holdbarhet, og vil trolig vare frem til neste sesong. Det er mye varierende kvalitet i butikken, spesielt er det en del små hoder. Også rosenkålsalget gikk kraftig ned etter jul, og det ligger mye på lager. Rosenkålen blir solgt så lenge kvaliteten holder. Det er rikelig med hvitkål tilgjengelig i markedet. Norsk kinakål vil være tilgjengelig til ut i februar, salget er jevnt og kvaliteten er fortsatt god.

Gulroten har foreløpig god kvalitet på landsbasis, men det er fremdeles fare for svinn på grunn av råtetupp. Det ligger noe mindre gulrot på lager nå enn det gjorde ved årsskiftet i fjor. Det er lite rødbeter og pastinakk på lager.

Løksalget er stabilt og kvaliteten er fin. Lagertallene er lavere enn i fjor, da det var for mye løk. Det vil trolig være norsk løk i markedet til utpå sommeren. Purre har god kvalitet, men lav pris sammenliknet med import. Det har blitt observert svært små størrelser av purre enkelte steder i butikk.

Knollselleri har bra kvalitet, og tilstrekkelige mengder er tilgjengelig. Stilksellerien er ferdig for sesongen.

Veksthusgrønnsaker
Det er for lite norsk agurk på markedet. Norsk agurk er ettertraktet, og produsentene får fastpris for agurkene sine. I spotmarkedet styres prisen etter lave importpriser. Salget av salat er bra, og kvaliteten er god, etter en periode med noen kvalitetsutfordringer.

Økologisk
Mengdene økologisk kepaløk, rødløk, potet og gulrot på lager har gått kraftig opp siden i fjor. Økologiske grønnsaker utgjør likevel ikke mer enn 1,4–7,3 prosent av det totale lageret for disse grønnsakene. Omsetningen er fortsatt lavere enn tilførslene, noe som skaper utfordringer. Økologiske gulrøtter forekommer i løsvekt, og får raskt en kvalitetsforringelse når de ligger i romtemperatur i butikken. For øvrig har både gulrot og potet en stabil omsetning.

Kontaktperson

Mer om temaet