Til hovedmeny (Alt + m + enter)Til innhold (Alt + c + enter)

Norsk agurk får bein å gå på

Norske agurker er foretrukket av kjeder og forbrukere, men det er dessverre for lite norsk vare.

Poteter, gulrøtter og rødbeter Foto: Colourbox.comManglende salg av norske tomater fører til en lageropphopning og en forventet nedgang i prisene på klasetomater kommende uke. Importen ser ut til å konkurrere ut de norske tomatene. For agurker er derimot situasjonen helt motsatt. Godt salg og stort ønske om norske agurker fører til at det er for lite norsk vare i markedet og det må suppleres med import.
 
Poteter
Kvaliteten på de potetene som når butikkene er god, men det er fremdeles usikkerhet rundt avlingene. Det er derimot ganske sikkert at avlingene blir mindre enn normalt.

Frilandsgrønnsaker
Nyhøstede norske fristelser er på vei inn i butikkene og nå kan du finne både fennikel, pastinakk og persillerot i tillegg til de som har vært å finne en stund. Nå som temperaturen synker litt på østlandet er kanskje tiden inne for en god grønnsakssuppe.

Du finner både rød og gul tørket løk i butikkene nå, men også her er det utfordrende å si noe om mengdene og størrelsene på den norske avlingen. Purresalget er litt tregt, men det er mye fin purre å finne i butikkene nå. 

Blomkål har vært et produkt med store svingninger gjennom sommeren. Det har vært for mye blomkål og for lite salg, men med litt mer levlige temperaturer har salget tatt seg opp og lagrene er tømt. Her er det usikkert hvordan den blomkålen som er klar for høsting ser ut og om den holder god nok kvalitet fremover. En sort med brokkoli som i fjor ga fantastiske avlinger og god kvalitet, har ikke tålt varmen i år så godt og har hatt dårlige avlinger.

Frukt og bær
Det er forventet markedsdekning av norske plommer neste uke, og hovedsorten vil være mallard. Det er litt moreller igjen hos pakkeriene, men det vil på det nærmeste være slutt i løpet av neste uke.

De norske jordbærene og bringebærene som kommer i butikkene fremover vil i stor grad være dyrket i tunell. Frilandsvarene er på det nærmeste slutt. 


Økologisk
Blomkålproduksjonen har vært spesielt stor i år, og med de samme avsetningsproblemene som har vært for konvensjonell vare har det ikke vært lett å selge unna. Har ellers vært en grei sommer uten for mye utfordringer i den økologiske produksjonen.

Omplanting hos de økologiske produsentene av agurker fører til mangel på norsk vare en periode og økologiske agurker må importeres. 

Økologiske plommer skal det være mulig å finne i butikkene nå.

Kontaktperson

Mer om temaet