Til hovedmeny (Alt + m + enter)Til innhold (Alt + c + enter)

Nye norske grønnsaker i butikkene hver uke

Denne uken kommer det blant annet stilkselleri og sukkererter. Det er markedsdekning av norske jordbær.

Friske norske jordbær Foto: NIBIO Marit AlmvikLøksesongen er på hell, og det er tilnærmet tomt for norsk løk. Tollene er administrert ned i påvente av den nye norske sesongen. Mye fin norsk vårløk er å finne i butikkene og det nærmer seg markedsdekning av norsk vare.

Fra en litt rotete høsteperiode med altfor mye varer av varierende kvalitet er det nå kontroll i blomkålmarkedet. Det er om lag markedsdekning, og det er forventet en prisoppgang til produsent kommende uke. Norsk brokkoli lider under tørkeperioden som har vært og det er langt unna markedsdekning av norsk vare. Mye varmt vær tidlig i sesongen har ført til en stagnering i salget av sommerkål selv om produksjonen nå er på vei oppover igjen. Insekter og tørke fører til at mye av kinakålen ikke kan omsettes i butikk, men det er tilnærmet markedsdekning.

Nye norske rødbeter er på vei inn i markedet og omsettes som buntevarer. Kvaliteten på neper i bunt er flott i butikkene, og det er stor interesse. Den nye kålroten er godt i gang, men det er dessverre dårlig utsortering i butikk, noe som gjør at det ligger noe gammel vare igjen og sperrer for økning i omsetning av ny norsk vare.

Sukkererter høstes i disse dager og mengdene vil være økende fremover. Mye fin norsk squash finner også sin vei til butikkhyllene nå, men her er prisfastsettingen utfordrende ettersom den norske varen må konkurrere med import. Både stilkselleri og pastinakk finner sin vei til butikkhyllene i disse dager.

Buntegulroten er godt inn i markedet nå, og salget er økende. Oppstart av pakking i kilospakninger blir neste uke slik at både bunt og kilo blir solgt parallellt i en periode.

Isbergsalaten har hatt en utfordrende oppstart av sesongen, men det er bedre kvalitet i butikkene nå. På jordet er det utfordrende på grunn av sviskader og hoder som er råtne innvendig.

Veksthus
Alle etterspør norske agurker, men noen må dessverre ta til takke med importert vare. Det er litt for lite norske agurker tilgjengelig.  For tomater er situasjonen uendret og det er fremdeles en del norske tomater på lager.

Frukt og bær
Det er markedsdekning av norske jordbær og kvaliteten er stigende. Mange av produsentene får plukkerne sine på plass nå slik at sesongen kan gå som planlagt.
Norske moreller er i startgropen og det er ventet kjøttmoreller på markedet allerede om en kes tid. 
 
Poteter
God kvalitet og godt med nypoteter i markedet nå. Salget av løsvektsvare starter i slutten av denne uken.

Kontaktperson

Mer om temaet