Til hovedmeny (Alt + m + enter)Til innhold (Alt + c + enter)

Økt salg av poteter og grønnsaker mot påske

Stort salg av poteter og grønnsaker er ventet frem mot påske. Poteter vil trolig få en prisoppgang. Det er fortsatt gode tilførsler av mange av lagringsgrønnsakene og kvaliteten er god. Planting og såing av sommergrønnsaker har begynt.

Gulrøtter, rødbeter, snittbønner og poteter Foto: Colourbox.comFlere sorter av norske poteter er tilgjengelige i markedet i tiden fremover. Det er ventet en prisoppgang til uken. Salget gjennom sesongen har vært høyt, og de store avlingene begynner å bli utsolgt hos enkelte aktører. Mye utsorteres for å holde bra kvalitet ut i butikk. Det vil imidlertid være tilførsler av norske poteter lenge ennå. Importerte nypoteter begynner så smått å melde sin ankomst. Mandelpoteter selger på det jevne, og tilførslene vil trolig vare til sommeren. Kvaliteten er god.

Frilandsgrønnsaker
Løksalget går bra, og det er ventet fin kvalitet utover våren. Beholdningene av rød løk vil vare i noen uker til, mens gul løk vil etter alt å dømme være tilgjengelig til flere uker ut i juni. Alle størrelser selges, ingenting skal kastes.

Det har vært rikelig med kål, og ved siden av leveranser til konsummarkedet, leveres noe til industri. Kålrot er tilgjengelig en stund til, men noen aktører har snart tomme lager. Gulrøtter har overraskende bra kvalitet i butikk, men utsorteringen på pakkeriene er også stor for å oppnå dette. Lagringsvare vil være tilgjengelig til ny sesong i juni. Selleri har god kvalitet på lager og i butikk. Norsk vare vil bli tilbudt i ytterligere et par måneder.

Salat for ny sesong er plantet på Vest- og Østlandet.

Veksthusgrønnsaker
Produksjonen av agurker er lavere enn prognosert, men salget er stabilt. Det er derfor stadig behov for noe import. Omsetningen frem mot påske er ventet å bli stor. Sesongens første tomater er i produksjon, men kun i små mengder. Mengdene vil øke frem mot full norsk sesong, som er rundt uke 20. Markedet for norsk crispysalat er normalt stabilt. Turbulente forhold for frilandssalater i Europa den senere tid har imidlertid skapt en del prisvariasjoner også i Norge. Selv om frilandscrispy fra sør har hatt en dårligere kvalitet enn norsk salat, har utenlandske tilbud bidratt til å presse prisen på norsk crispy fra veksthus.

Økologisk
Økologiske agurker har foreløpig en markedsdekning på 15 til 20 prosent. Som for konvensjonelt produserte agurker er leverandørene opptatt av god kvalitet og fin farge. Økologiske gulrøtter er utsolgt for inneværende sesong. Lagringsevnen taper seg utover våren, slik at det ikke er hensiktsmessig å produsere for en lengre lagringssesong. Heretter blir det importert inntil oppstart av ny norsk sesong. Mange av urtene som selges i butikker er nå økologiske. Enkelte store produsenter leverer kun økologisk vare. For øvrig er markedsforholdene for økologiske produkter stabile.

Kontaktperson

Mer om temaet