Til hovedmeny (Alt + m + enter)Til innhold (Alt + c + enter)

Optimisme blant norske produsenter av grønnsaker

Etter store værutfordringer ser det ut til å gå bedre for grønnsakproduksjonen flere steder i landet nå. Høstingen går for fullt de fleste steder, og det er håp om at været holder seg stabilt fremover.

Eplehøst Foto: Colourbox.comDet er mer optimisme blant potetprodusentene nå enn det har vært på flere uker. Grunnen er en bedre værsituasjon som har gjort det mulig å komme seg ut på jordet og høste poteter. Det er bra kvalitet på det som pakkes og sendes ut til butikkene, og alle varianter er å finne i sortimentet. Det knytter seg fremdeles spenning til om mengdene og kvaliteten blir god nok dette året til å holde sesongen gjennom.

Veksthusgrønnsaker
Sesongen for agurker nærmer seg slutten, men det satses på produksjon også gjennom vinterhalvåret. Det er god kontroll på markedet, en økende etterspørsel og et balansert salg. Det er forventet en prisøkning til produsent kommende uke.

Tomater nærmer seg også slutten på sesongen, og omsatte volum faller drastisk neste uke. For å holde omsetningen på et akseptabelt nivå er det forventet en prisnedgang av runde tomater kommende uke.
 
Frilandsgrønnsaker
Høstingen av løk har trukket i langdrag, men nærmer seg nå en avslutning. Foreløpig ser det ut til at løken holder god kvalitet, og at avlingene er gode. Det trengs gode tørkefasiliteter for å få tørket all løken. Salget av vårløk er fremdeles jevnt og godt. Kvaliteten på purre har bedret seg siden sist uke, og markedet er jevnt og greit. Det nærmer seg slutten på norsk gressløk.

Rolig marked, med god kvalitet og greie avlinger, kjennetegner kålomsetningen denne uken. Opprydning etter fårikålsesongen nærmer seg slutten og prisene holder seg stabile. For rosenkål er det fremdeles et stabilt og dempet marked. Det store prisreduksjonen på blomkål førte til at det ble kontroll i markedet og de ekstreme mengdene er borte. Dette fører til en kraftig prisoppgang i produsentprisen kommende uke og et håp om god kontroll på markedet i de ukene det fremdeles finnes norsk blomkål for salg. Brokkoli selger godt, og det er god preferanse for norsk vare. For både brokkoli og blomkål er det forventet at det er norske varer i ca. tre uker til. Kålrotprisen ligger nå på nivå med importert skotsk vare, det er god kvalitet på varen i butikk, og det er et greit marked.

I Rogaland er det store utfordringer med regn og våte jorder. Det fører blant annet til problemer for gulrøttene, som ser ut til å drukne på jordene. I trøndelagsfylkene, der det har vært for varmt til å høste tidligere, er heldigvis opptaket i full gang nå. Det knytter seg spenning til lagertallene per 1. november, antagelsen er at det ikke vil være samsvar mellom graveprøver som er gjort tidligere i høst og faktisk opptak av gulrøtter. Kvaliteten på det som leveres til butikk er god, og det er lite press i markedet. Salg av buntegulrot nærmer seg slutten.
 
Det er en veldig god kvalitet og et godt salg av knollselleri, mens stangsellerien har slitt med et noe labert salg den siste tiden.

For å holde kvaliteten på det som leveres til butikk oppe på et bra nivå, er det forventet en økning i produsentprisen på isbergsalat også kommende uke. En frostnatt på Østlandet i forrige uke kan skape kvalitetsutfordringer som vi ikke har full oversikt over ennå.

Frukt
Høstingen av epler er stort sett ferdig på Østlandet, mens den pågår for fullt vestover. I vest er det stort sett aroma som høstes nå, så det er ikke lenge til vi kan finne disse i butikkene. Pakkeriene har fått varer inn på lagrene, og pakker for konsummarkedet. Vi er inne i en periode med markedsdekning på norske epler.

Pærer pakkes denne og neste uke, og blir sendt ut i markedet fortløpende

Økologisk
Det er et jevnt og godt salg av økologiske grønnsaker og poteter, og generelt en god vekst i total norsk produksjon. Stabile forutsetninger for produksjon og stabile priser er forventet også fremover.

Kontaktperson

Mer om temaet