Til hovedmeny (Alt + m + enter)Til innhold (Alt + c + enter)

Poteter og gulrøtter drukner

Vanskelige høsteforhold og synkende produksjon mot slutten av sesongen preger grønnsaksmarkedet. I Rogaland og Trøndelag går regnværet hardt ut over potetavlingene.

40 prosent av potetavlingene i Rogaland og store mengder poteter i Trøndelag står fremdeles ute i åkrene, og det er uvisst hvor mye av den som kan høstes etter regnværet. Målprisen på poteter går opp neste uke, og prisen i markedet forventes å stige litt.

Prisen på mandelpotet blir trolig stående frem til aktørene får bedre informasjon om størrelsen på avlingene etter lagertellingen 1. november. Så langt ser det ut som om avlingen ligger over normalen og holder god kvalitet. I motsetning til en del andre sorter er mandelpoteten ferdig høstet.

Gulrot, potet, løk, rødbeter Foto: Colourbox.comFrilandsgrønnsaker
Salget av løk går som normalt, men det ligger fremdeles en del løk ute til tørk i Trøndelag, i svært dårlige tørkeforhold. Det er gode purreavlinger, men en del stor purre blir liggende igjen i butikkene. Stor purre er ikke ettertraktet i konsummarkedet, og burde derfor selges til storhusholdning eller industri i stedet. Det er fremdeles mer vårløk igjen i markedet.

Salget av hodekål er nede på et mer normalt nivå igjen etter fårikålsesongen. Forrige uke ble det omsatt 8 tonn norsk rosenkål.

Det står fremdeles en del blomkål og brokkoli ute på jordene, som kan høstes i 2–3 uker til så lenge været tillater det. Det suppleres med en del importert brokkoli, som presser prisen nedover på norsk vare.

Knollsellerien er svært stabil i pris og kvalitet, og årets avlinger ser bra ut. Det er store regionale utfordringer med høsting av gulrøtter. Både Trøndelag og Rogaland har mistet avlinger på grunn av mye regn den siste tiden. I Rogaland håper man at de røttene som står i åkrer med litt helling, vil kunne høstes etter regnværet.

Sesongen for salater nærmer seg slutten, men det er fremdeles norsk isberg, romano, hjertesalat og noe ruccola av god kvalitet igjen neste uke.

Veksthusgrønnsaker
Det går mot slutten av norsk tomatsesong. Målprisperioden er over, og importen er tollfri. Prisen på tomater går ytterligere ned neste uke for å konkurrere med importerte tomater. Produksjonen minker for norske agurker. Agurkene har tollbeskyttelse frem til slutten av oktober, og produsentprisen ligger foreløpig stabilt på rundt 8,30 kr per agurk.

Frukt
Det er stort salg av epler, og kvaliteten er fremdeles god. Det er derimot fritt for norske pærer, etter en bra sesong med forholdsvis store avlinger.

Økologisk
Det blir fritt for økologiske tomater fra neste uke. Det er for øvrig store mengder økologiske epler på markedet.

Kontaktperson

Mer om temaet