Til hovedmeny (Alt + m + enter)Til innhold (Alt + c + enter)

Produsenter berger grønnsaksavlinger, høstferie demper forbruket

Høstferie legger en demper på salget av en del frukt og grønnsaker. Kålvekstene vokser sakte, og trenger flere uker med vekst før kvalitetskravene er nådd. Innhøsting av lagringsgrønnsaker heftes av vått vær.

Løk har god kvalitet og jevnt salg, men i noen regioner er fortsatt noe løk ikke høstet. De som har berget planlagt kvantum og fylt lagrene sine, vil trolig la noe avling bli igjen i åkeren. Leveransene av vårløk vil dekke markedet inntil det blir kuldegrader. For purre er kvaliteten generelt god, men planlagt og bestilt produksjon blir fortrengt av leveranser uten avtale. Ferietid legger en demper på salget.

På tross av at kampanjene knyttet til fårikålsesongen er over fortsetter en del butikker å selge billig kål. Omsetningen er imidlertid laber. Rosenkål har et begrenset salg, men har fortsatt fin kvalitet i butikk. For blomkål og brokkoli er det markedsbalanse, et stabilt salg og god kvalitet. Hvis avlingen som ikke er høstet skal vokse seg stor nok til å kunne omsettes, er det behov for varmere vær. Småfalne hoder av blomkål tørker fort ut i butikken. Det er prispress fra rimelig importert brokkoli. Leveransene av både brokkoli og blomkål vil fortsette i noen få uker til. Kinakål har god kvalitet, og blir nå høstet for lagring.

Produsentprisen for kålrot er for lav til å at det er lønnsomt å være leverandør gjennom hele vinteren. Størrelsen på avlingene er foreløpig usikre, og salget er moderat. I mange dyrkingsområder for gulrot har det vært såpass vått at innhøsting har vært utfordrende. Det er allerede oppdaget råtetupp på noen røtter. For øvrig er kvaliteten meget bra. Neste uke vil tilfanget av buntgulrot gå betydelig ned. Omsetningen av knollselleri er lavere enn planlagt. Mesteparten av knollene står fortsatt i åkrene, men det er allerede klart at avlingene varierer en god del mellom gårdene. Det er planlagt en nedgang i produsentprisen for knollselleri til uken. Stangsellerien har hatt fin kvalitet i år, og salget er bra. Høsting for lager har startet. Hvis alle får høstet hele avlingen blir det nok stangselleri. Det går mot sesongslutt for squash og sukkererter.

Tilgangen på isberg er relativt god akkurat nå, men fra neste uke kan den avta. I Trøndelag er det snart tomt. Sesongen kan bli kort i år, men flere store produsenter vil trolig levere i tre til fire uker til.

Veksthus
Omsetningen av agurker går tregere i forbindelse med høstferie. Av et behov på rundt 500 tonn agurker i uken produserer vi for tiden 360 tonn. Dette utgjør over 1 millioner agurker. Det er altså behov for suppleringsimport. Etterspørsel og salg av norske tomater er god, og produksjonen altfor liten. Med utsikter til høyere importpriser på suppleringsimporten vil trolig prisen til norske produsenter øke til uken. For crispysalat er det fremdeles konkurranse mellom frilandssalat og veksthussalat. Crispysalat vil trolig gå opp i pris i neste uke.

Poteter
Salget av poteter er stabilt, og kvaliteten er god. Noen leverandører opplever at de ikke får avsetning for avtalt produksjon, mens andre tar markedsandeler. Fortsatt står betydelige mengder med poteter ute på åkeren. Mandelpoteter i fjellområdene kom i hus like før snøen falt. I lavere strøk har produsentene fremdeles en jobb å gjøre. Det er noe usikkert hvor store avlingene blir på landsbasis.

Frukt
Den heldige forbruker kan fortsatt finne norske plommer i butikken, men nå er sesongen definitivt på hell. Hadde det vært gode metoder for lagring av plommer, ville man kunnet strekke norsk sesong i år.

Det meste av epleavlingen er høstet, lagrene er fulle og alle sorter er i omsetning. Hovedsorter er summerred og gravensten. Deler av markedet opplever et tregere salg grunnet ferie, mens andre har god omsetning. Det er fremdeles pærer til salgs. Sorten celina har lavere sukkerinnhold i år enn i fjor etter mindre sol og varme. Henger de lenger på treet går det utover sprøheten.

Økologisk
Avtalte fastpriser til produsenter av økologiske grønnsaker og frukt opprettholdes stort sett gjennom sesongen, men av og til gjøres det små endringer knyttet til prissvingningene på konvensjonelle produkter, slik som å følge endringer i målpriser.

Kontaktperson

Mer om temaet