Til hovedmeny (Alt + m + enter)Til innhold (Alt + c + enter)

Rolig marked for grønnsaker og poteter

Det aller meste av lagringsgrønnsakene er nå høstet og lagt på lager. Det knytter seg stor spenning til lagertallene per 1. november.

Foregangsfylke - grønnsaker Foto: Statens landbruksforvaltningDet aller meste av matpotetene er nå i hus, og leveransene i butikk holder god kvalitet. Ellers er det et rolig marked og fremdeles stor spenning knyttet til lagertellingene per 1. november. Prisene på både mandelpoteter og andre matpoteter holder seg foreløpig stabil.

Veksthusgrønnsaker
Vinterproduksjonen av agurker og tomater er så smått i gang. Alle som skal produsere vinteragurker er i gang med sine produksjoner. Prisen på agurker er antatt å synke til uken, mens tomatprisene holder seg stabile kommende uke.

Frilandsgrønnsaker
Mesteparten av løken er høstet, og også her er det spenning knyttet til lagertellingene per 1. november. For det meste ser det ut til at kvaliteten er bedre enn fryktet for noen uker siden, men for at den skal holde seg er det viktig med god og lang tørking og mye varme. Vårløk er helt på tampen, og det vil være tomt for norsk vårløk neste uke. Tollsatsen blir dermed satt ned fra førstkommende søndag.  Purre konkurrerer til en viss grad med billig import, men dersom du skal ha samme kvalitet som den norske er det ikke billigere å importere. Det er en god kvalitet og bra avling på purre.

Det er ventet en prisnedgang på rødkål kommende uke, og det er deretter et håp om å holde prisen stabil frem mot julen. Omsetningen av rødkål tar seg ikke opp før forbrukerne skal lage surkål til jul. Både omsetning og kvalitet på den tradisjonelle hodekålen er bra, og markedet stabiliserer seg noe. Det er derfor ventet en prisoppgang kommende uke. Produksjonen og omsetningen av blomkål og brokkoli nærmer seg slutten, men det er fremdeles fin norsk blomkål å få tak i de nærmeste dagene. Brokkoli er det så godt som tomt for nå, men det har vært mye og fine varer i butikkene.

Kålrotmarkedet holder seg jevnt, det er nok kålrot i alle markedene og et normalt salg for årstiden. Kvaliteten ser ut til å være god. Her er det også spenning knyttet til lagertallene. Gulrøttene som kommer ut i butikk holder fin kvalitet, men også her er det utfordringer og avventende stemning før lagertellingene er klare. Gulrot i bunt er helt på tampen nå, men fremdeles litt salg på Vestlandet. Markedsforholdene for knollselleri er stabile, og det er flott kvalitet.

Fremdeles er det både isbergsalat og hjertesalat av god kvalitet tilgjengelig i markedet for kommende uke.
 
Frukt og bær
Omsetningen av norske epler holder seg på litt i underkant av 500 tonn per uke, noe som er normalt på denne tiden. På Østlandet er pakkeriene stort sett ferdige med pakkingen, mens det fremdeles pakkes epler i vest. Aroma er den dominerende norske sorten nå. Har du ikke sikret deg norske pærer denne sesongen er det dessverre for sent nå. De siste pærene gikk ut fra lagrene forrige uke, og det er ikke forventet norske pærer neste uke. Tollen på pærer forsvinner fra og med førstkommende søndag.

Økologisk
Økologiske produkter leveres stort sett innenfor fastprisavtaler gjennom sesongen, og mengdene holder seg stabile. Produksjonsøkningen som ble gjort for større satsning i enkelte butikkjeder finner ikke avsetning i så stor grad som ønsket. Årsaken til dette er ifølge kjedene at etterspørselen etter økologiske produkter uteblir.

Kontaktperson

Mer om temaet