Til hovedmeny (Alt + m + enter)Til innhold (Alt + c + enter)

Tiden er kommet til å fråtse i jordbær

Jordbær av fin kvalitet blir tilgjengelig i større mengder, og bringebær kommer gradvis utover i juli. Tilførslene av de fleste grønnsaker øker, mens produksjonen av agurk og tomat har vært rikelig lenge. Det er ventet en prisnedgang på sommerkål, isbergsalat og nypoteter.

Norske jordbær. Foto: LMDSalget av jordbær er bra ut i butikk, men tilførslene er fortsatt for små. Med varmere netter vil produksjonen øke. Man finner alle størrelser av bær i omsetning, og flere sorter er tilgjengelige. Værforholdene gir bærene mye smak og god kvalitet nå. Ulike dyrkingsområder etterfølger hverandre med høsteklare bær, noe som bidrar til jevne leveranser. Høsting av bringebær har startet i Reddal. Fart i produksjonen vil komme om to til tre uker.

Frilandsgrønnsaker
Det går mot sesongslutt for lagret løk, og norsk vare har blitt supplert med import en periode. Fersk løk blir buntet i Vestfold i disse dager. Vårløk ligger frisk og fin i alle butikker nå.

Sommerkål har fin størrelse og kvalitet, og tilførsler og salg er veldig bra. Det er ventet en ny prisnedgang til uken. Blomkål selger bra, og produksjonen er foreløpig tilpasset etterspørselen. Prisen i markedet varierer en del. Kalde netter har bidratt til at produksjonen ikke har eksplodert. Det bidrar til balanse i markedet. Omsetningen av brokkoli er lett, men det er fortsatt ikke markedsdekning. I Trøndelag har enkelte produsenter begynt å høste nå, mens Toten ikke er i gang. Markedssituasjonen for kinakål er grei, men prisen varierer mye i et todelt marked mellom konsum og storhusholdning.

Etterspørselen etter kålrot er god, og markedet er i balanse. Når sådd kålrot kommer om rundt 3 uker, vil tilførslene øke mye. Gammel og ny kålrot ser like ut i butikk, og det er lite informasjon tilgjengelig for å skille de to. I bruk vil de på denne tiden av året være ulike. Gulrot i bunt og kilospakker fra ny sesong selges parallelt. Kilospakket vare har allerede overraskende store røtter. Kvaliteten på begge er god. Det finnes fortsatt lagret pastinakk i Trøndelag og knollselleri i Rogaland.

Situasjonen for lollosalat og hjertesalat varierer i ulike deler av markedet. Enkelte aktører har startet en priskrig. Tilførslene av isbergsalat er oversiktlig og grei, bl.a. fordi gunstige værforhold har hindret overproduksjon. En ny prisnedgang er ventet.

Veksthusgrønnsaker
For tiden er produksjonen av agurk noe høyere enn planlagt, men det er ikke lagerbeholdninger. Prisen ligger i nærheten av importpris. Det har hopet seg opp modne tomater gjennom verdikjeden, fordi produksjonen er større enn avsetningen. Det er behov for at alle ledd i verdikjeden tar ansvar for å rydde opp. På tross av at tilførslene er store, og prisen er langt under målpris og under importpris, er det enkelte aktører som importerer tomater.

Poteter
Tilførslene av nypoteter øker betydelig, og prisen er ventet å gå ned. Løspakket vare har kommet, og kvaliteten er god. De siste potetene av sorten pimpernel ble pakket i forrige uke. Mandelpoteter av god kvalitet er fortsatt i handelen.

Økologisk
Leveransene av økologisk blomkål og brokkoli blir inntil et par uker forsinket pga. kjølige netter og tregere utvikling. Planen var at produktene skulle være i markedet denne uken.

Kontaktperson

Mer om temaet