Til hovedmeny (Alt + m + enter)Til innhold (Alt + c + enter)

Tidliggrønnsakene kommer endelig, og tomater øker i mengde

En kald vår har bidratt til forsinkelser i leveransene av de tidligste grønnsakene. Men nå kommer de! Spesialsalater, asparges, rabarbra og gressløk har blitt høstet i små mengder, mens isbergsalat og kinakål er ventet etter 17. mai. Leveransene av tomater er rundt halvparten av det markedet trenger, men mengdene øker raskt.

Cherrytomater Foto: ColourboxMed klarvær har det vært god vekst i produksjonen av agurker. Det er markedsdekning og noe på lager, men god rullering av varer. Varmere vær og grillsesong øker normalt salget, men siste periode med kulde innbyr ikke til uteaktiviteter. For tomater tilsvarer produksjonen at ca. halve markedet er dekket med norsk vare. Leveransene vil øke betydelig frem mot 10. mai, når tomater får tollbeskyttelse. Det er ventet en prisøkning denne uken.  Produksjonen av crispysalat i veksthus er stabil, men prisen vil vise en nedgang og tilpasser seg crispysalat fra friland.

Frilandsgrønnsaker
I tillegg til at asparges, rabarbra og gressløk kom på markedet forrige uke, blir det høstet lollosalat, hjertesalat og ruccola. Spinat er på trappene. En hel del asparges går til storhusholdning, så forbrukerne må lete godt etter den norske aspargesen i butikk. Kinakål og isbergsalat vokser seg store, for høsting etter 17. mai.

Noen partier med gulrot har utfordringer med råtetupp, som fører til stor utsortering på pakkeriene. Det er likevel en mulighet for at det finnes lagringsgulrøtter helt frem til ny sesong begynner. Hodekål selger på det jevne, parallelt med utenlands nykål. Markedssituasjonen for løk er stabil, fortsatt med rikelig tilgang av gul løk. Kålrot har god kvalitet hos aktører som bruker kjøling i butikk. Hos andre blir den fort slapp. Knollselleri holder fin kvalitet og etterspørres av mange. Produsenter som har bygd moderne lager har fått god uttelling på kvaliteten. Prisen er ventet å gå opp i neste uke.

Poteter
Salget av poteter går på det jevne, og omsetningen av norske lagringspoteter går gradvis ned om våren. Dette gjelder også for mandelpoteter. For øvrig er det ingen endringer i markedssituasjonen fra forrige uke.

Økologisk
Fortsatt er det noen norske økologiske poteter igjen i markedet. De første leveransene av tomater kom i forrige uke. Jevnt over er det for lite økologiske agurker, og det er behov for flere produsenter.

Kontaktperson

Mer om temaet