Til hovedmeny (Alt + m + enter)Til innhold (Alt + c + enter)

Tidliggrønnsakene vokser i rekordfart

Nye grønnsaker kommer på markedet raskere enn først anslått. Sommertemperaturer bidrar til at mengdene øker dag for dag, og at salget er veldig bra.

Bunt med friske reddiker_674x279 (Copyright: Bruksrett Landbruksdirektoratet)

Det er høysesong for asparges, en delikatesse som ikke er helt enkel å oppdrive. Produktet presses av lave importpriser. Rødløk er utsolgt, og lagret gul løk nærmer seg sesongslutt. Kvaliteten og salget holder seg bra. Import fra Europa har begynt, i påvente av løk fra New Zealand.

Ny norsk kål er høstet i Rogaland og Vestfold. Kvaliteten ser veldig fin ut, men en lengre periode med varme gir behov for vanning, og kan utfordre kvaliteten på sikt. Større mengder vil komme til uken. Blomkål fra Rogaland når butikkene i disse dager. Høsting av brokkoli har også så vidt startet. Kinakål er tilgjengelig, men fortsatt ikke i store mengder. Dette vil imidlertid endre seg om relativt kort tid. I påvente av sesongstart for kålrot selges lagret kålrot. Gulrøtter vil være tilgjengelig i ca. to uker til, og mengdene er tilstrekkelige til at tollsatsen foreløpig ikke settes ned. Suppleringsimport har pågått en stund. Knollselleri selger på det jevne, og holder god kvalitet. 

Salattypene lollosalat, crispysalat, hjertesalat, isbergsalat og romanosalat, samt ruccola og spinat, blir høstet i flere distrikter. Det er langt fra markedsdekning, men mengdene øker fortere enn ventet med høye temperaturer. Det er ventet en prisnedgang på isbergsalat til uken.

Den heldige forbruker vil finne ferske reddiker i butikken, men mengdene er foreløpig begrensede. Når produktet er høsteklart på Østlandet de nærmeste dagene, vil tilførslene øke.

Veksthusgrønnsaker
Utskifting av agurkplanter fører til noe lavere produksjon i en periode. Salget og kvaliteten på agurkene er veldig bra. Tomatproduksjonen er stor i det rådende høytrykket. Prisen er ventet å gå ned til uken, fordi importprisene har sunket den siste tiden. Omsetningen av crispysalat er fortsatt høy, og norsk veksthusproduksjon blir supplert med salat fra friland, som fortsatt tilbys i begrensede mengder. Kruspersille fra veksthus får snart konkurranse fra kruspersille produsert på friland.

Poteter
I neste uke vil det være tilgjengelig rundt 300 tonn poteter for salg til konsummarkedet. Sorten pimpernel utgjør mye av kvantumet. Tollen på lagringspoteter er ikke satt ned for neste uke, men den vurderes fortløpende ut fra tilgangen på poteter. Mandelpotet vil være i markedet en god stund ennå.

Økologisk
Spinat, salatmiks og flere salatslag er i ferd med å bli høstet fra økologiske jorder. Fortsatt er det litt løk og rødbeter igjen fra i fjor. Kål og kålrot er nærmest utsolgt.

Kontaktperson

Mer om temaet