Til hovedmeny (Alt + m + enter)Til innhold (Alt + c + enter)

Tørt og varmt vær flere steder gir utfordringer for grøntprodusentene

Det blir tidlig morellhøsting i år, de første morellene er høsteklare allerede om en ukes tid. Været gjør at større mengder enn forutsatt av blant annet blomkål og jordbær blir høsteklare samtidig. Det kan føre til utfordringer for omsetningen.

Grønnsakåker på friland 480x264 Foto: LandbruksdirektoratetDen nye norske sommerkålen har et brukbart salg. Men det er fremdeles importvare igjen i butikkene, noe som fører til at salget ikke er så godt som det burde. Det er anbefalt en nedgang i prisen til produsent for kommende uke på over to kroner. Mye høsteklar norsk blomkål og dyr innkjøpt import fører til et press i markedet. I tillegg er det produsert blomkål uten salgsavtaler. Til sammen fører dette til at det er anbefalt en prisnedgang til produsent på over fem kroner for neste uke. Norsk brokkoli er på god vei inn i markedet, men det er mindre mengder enn forventet.

Ny kålrot høstes og er klar for butikkhyllene. Vil du ha reddiker i salaten eller på matpakka er tiden inne for å kjøpe nå, det er god kvalitet og et bra salg. Overlagret knollselleri er fremdeles tilgjengelig i et par uker til. Gul løk er fremdeles tilgjengelig i ca. to uker til, mens det er helt slutt på norsk rødløk. Ny norsk vårløk er på vei inn i markedet og vil være tilgjengelig i neste uke. 

Isbergsalat har både kvalitetsutfordringer og volummessige utfordringer som følge av det varme og tørre været.  Det er ventet en prisnedgang på isberg kommende uke. Andre salater som lollo, hjerte og ruccola holder grei kvalitet.

I full fart inn i markedet finner du også norskprodusert gressløk, dill og kruspersille produsert på friland. Aspargessesongen er over for i år.

Veksthusgrønnsaker
Agurksalget er veldig godt, og det er en stor etterspørsel etter norske agurker. Dessverre er det litt knapt med vare tilgjengelig, slik at det må suppleres noe med importvare. Været har bidratt til en hurtig og stor produksjon også av tomater, og de norske runde tomatene har et godt salg. For å få omsatt den store produksjonen av tomater blir det trolig en prisnedgang til uken.
 
Frukt og bær
Jordbærene kommer i rekordfart nå, så det er bare å ha fløten og vaniljesausen klar til enhver tid. For produsentene kan det være utfordringer knyttet til plukkekapasiteten så tidlig i sesongen.
 
Poteter
Det er fremdeles litt lagringspoteter igjen, men salget inneværende uke var lavt. Mandelpotet holder fortsatt god kvalitet.

Økologisk
Salater som crispy, rapid og isberg er på full fart inn i markedet sammen med ny hvitkål, spinat og ruccola. Av lagringsgrønnsakene er det nå siste rest av løk og kål som omsettes.

Kontaktperson

Mer om temaet