Til hovedmeny (Alt + m + enter)Til innhold (Alt + c + enter)

Utfordrende vær skaper problemer med høsting av grønnsaker og poteter

Det knytter seg spenning til lagertellingene per 1. november. Blant annet har poteter, løk og gulrot en spennende lagersesong i vente.

Gulrot, potet, løk, rødbeter Foto: Colourbox.comAvlingene av kepaløk ser ut til å bli enda dårligere enn tidligere antatt. Varene som blir solgt i butikk holder bra kvalitet, men det er en del utsortering. Vårløken antas å vare i 3–4 uker til, men det kommer an på temperaturene. Salget av purre er på det jevne, og importen er dyr. Det er forventet en prisoppgang til uken.

Hodekål er inne i målprissystemet igjen denne uken, og det er godt med norske varer å få tak i. Det har vært et godt salg i kampanjeperioden for fårikål, men stilner litt av nå. Høstingen av hodekål for lager går sin gang, og åkrene må gås over mange ganger for å få riktig størrelse på kålen. Rosenkålen holder god kvalitet nå.

Volumene av blomkål dekker omtrent etterspørselen. Det er forventet at det skal være norsk blomkål noen uker fremover. Det er for lite norsk brokkoli å få tak, i og det suppleres med import.

Avlingsnivået for kålrot er det fremdeles usikkerhet rundt. Det er til dels en del kålrot som er for små til høsting, og det er uklart om de rekker å vokse seg ferdige før høsting. Salget av knoll- og stilkselleri går jevnt og greit. Det er ventet en prisnedgang på knollselleri kommende uke.
 
Gulrot går en spennende og usikker fremtid i møte. Mye vått vær i Rogaland fører til at den drukner på åkeren. I Solørdistriktet har det kommet snø, slik at opptaket av gulrot er midlertidig stoppet opp. Det er store variasjoner i avlingsnivået. Gulroten i butikk holder god kvalitet.

Sesongen for isbergsalat nærmer seg slutten, og det er ventet litt mindre vare i markedet kommende uke. Det er allikevel forventet bra kvalitet og norsk vare i minst to uker til. Det er forventet en prisoppgang til uken.

Veksthusgrønnsaker
Fremdeles må den norske agurken suppleres med litt import, men tilførslene holder seg jevne. Det er ikke forventet prisendring på agurk. Tomat hadde en høy noteringspris forrige uke, noe som medførte en overnotering. Det er forventet en fortsatt høy pris på tomater. Det suppleres med importvare også her.
 
Frukt
Både epler og pærer er i markedet nå, og det pakkes varer for fullt på fruktlagrene. Det er god kvalitet på det som ligger i butikkene.

Poteter
Potetene ser ut til å ha hatt en bedre vekst enn fryktet på forhånd, men det er store variasjoner mellom distriktene. Vanning ser ut til å ha hjulpet på problematikk med skurv.

Mandelpotetene er for det meste høstet, og kvaliteten er god selv om salget er litt lavere enn ønsket.

Økologisk
Det er stabil omsetning av økologiske varer. Det er slutt på norsk squash for sesongen.

Kontaktperson

Mer om temaet