Til hovedmeny (Alt + m + enter)Til innhold (Alt + c + enter)

Værutfordringer i høstingen av lagringsgrønnsaker

For kaldt, for varmt, for vått og for tørt vær i ulike landsdeler fører til utfordringer i høstingen av spesielt poteter, gulrøtter og løk. Også andre lagringsgrønnsaker blir påvirket av været.

Eplertre Foto: Colourbox.comDet er god markedsdekning av poteter, og pakkeriene pakker jevnt til konsummarkedet. Kvaliteten på det som kommer ut til butikkene er god. Innhøstingen av lagringspotetene går i rykk og napp på grunn av værutfordringene, og det ser ut til at noe kan drukne på jordene. Det kan bli kvalitetsutfordringer når potetene skal lagres utover vinteren. Det knytter seg spenning til lagertellingene som skal foretas per 1. november.

Innhøstingen av mandelpoteter er omtrent ferdig, og det er et godt og stabilt salg.

Veksthusgrønnsaker
Både agurker og tomater sliter litt med kvaliteten ute i butikkene. Noe av det skyldes for dårlig rullering. Det nærmer seg slutt på sesongen, og tomatene får en tollsats på kr 1,60 per kg fra 15. oktober. Agurker har tollbeskyttelse ut oktober.
Det er forventet en økning i prisen til produsent på crispysalat fra veksthus neste uke.

Frilandsgrønnsaker
Det er en utfordrende sesong for løkprodusentene, og høstingen er vanskelig på grunn av mye dårlig vær. Sist helg hadde deler av landet ganske godt vær, slik at en del av løken er kommet opp av jorden, men det trengs flere dager med godt vær fremover. Kvaliteten på det som er høstet ser ut til å være god, og håpet er at resten av løken som blir høstet også skal holde grei kvalitet. For at kvaliteten skal holde seg er produsentene avhengig av gode tørkemuligheter og nok varme på slutten av tørkeperioden. Salget av vårløk er jevnt og godt. Noe av purren som kommer ut i butikk er stor og stygg, men det er et forholdsvis stabilt marked. Det er et håp om å holde stabil pris fremover.
 
Det er mye fin hvitkål å finne ute i butikkene, og salget er greit. Det er forventet lavere salg neste uke ettersom den største fårikålsesongen er over. For rosenkål er det et håp at salget tar seg opp i ukene fremover. Jaktsesongen er i gang, og rosenkålen får normalt et oppsving når høstens jaktresultat skal fortæres. Det er fortsatt et stort trykk i markedet for blomkål, på tross av en kraftig prisreduksjon i prisen til produsent forrige uke. Det er et håp om å få ryddet opp i markedet den nærmeste tiden slik at det blir samsvar mellom leveranser og forbruk. Brokkoli har et veldig godt og stabilt salg, og det er god kontroll i markedet. Turbulensen i kålrotmarkedet førte til en reduksjon i produsentprisen denne uken, og det er forventet en reduksjon også neste uke.

Utfordrende vær, med for varmt og tørt vær i Trøndelag og for vått vær på Østlandet, fører til utfordringer under høstingen av gulrøtter. Kvaliteten på det som leveres til butikk er god, og høstesituasjonen fremover vil vise om kvaliteten holder seg utover vinteren.
 
Det er forventet en økning i produsentprisen på isbergsalat kommende uke, men det kan bli en krevende avslutning på den norske sesongen. Også her er det været som skaper utfordringene, både i form av kulde og våte jorder.

Frukt
Plommesesongen er over, og det har vært tidenes beste norske sesong med om lag 1 600 tonn norske plommer, noe som er en økning på rundt 30 prosent.
 
Både epler og pærer er nå inne i høysesongen. Pærene må du nok lete litt etter, i og med at produksjonen ikke er veldig stor, men det skal være mulig å finne norske pærer i butikkene de nærmeste ukene. For epler er det nå markedsdekning, og mye flotte eplesorter finnes i butikkene.

Økologisk
Det er et jevnt og godt salg av økologiske grønnsaker og poteter, og generelt en god vekst i total norsk produksjon. Det er stadig flere norske varianter av økologiske produkter å finne i butikkhyllene.

Kontaktperson

Mer om temaet