Til hovedmeny (Alt + m + enter)Til innhold (Alt + c + enter)

Vær til besvær i vest og nord, mens Østlandet redder avlingene

Ingen tør foreløpig spå hva lagerbeholdningene av grønnsaker vil bli. Sommergrønnsaker går mot slutten, men fortsatt finner vi flott blomkål og fine salater i butikkhyllene.

Poteter, gulrøtter og rødbeter (Copyright: Colourbox.com)

På Frosta i Trøndelag er det fortsatt mye kepaløk i åkeren, mens det er litt igjen å høste i Østfold. Andelen små løk er relativt stor, men alle størrelser selger bra. Kvaliteten i butikk er fin. Vårløk holder seg fint, så lenge det ikke blir for kaldt. Salget er stabilt og kvaliteten god. Markedssituasjonen for purre er stabil, men det finnes fortsatt altfor mye stor purre i butikk.

Hodekål har hatt et bra salg også utenom kampanjer, men høstferien har vært rolig. Kvaliteten i butikk er fin – selv små hoder er tunge. Nyhøstet rosenkål har veldig fin kvalitet, på tross av tvilsomme værforhold. Det forekommer imidlertid svartprikkede rosenkål som har ligget i uker etter pakking.

Selv om tilbud og etterspørsel av blomkål er lavere enn vanlig, er det god markedsbalanse. Kvaliteten er bedre enn noen gang i sommer, og tilførslene vil vare i minst to uker til. For små tilførsler av brokkoli fører til suppleringsimport, som er rimelig. Det vil bidra til en prisnedgang på norsk brokkoli til uken. Produksjonen av kinakål er tilpasset salget. Kvaliteten er veldig god, og nå skjæres kinakål for lager.

Kålrotavlingen blir neppe for stor. Noe rot er småfallen, men den kan fortsatt vokse. Salget er moderat. Det er gode avlinger av knollselleri. Kvaliteten og omsetningen er bra. Stangselleri har stabile markedsforhold.

Mye gulrot står fortsatt ute i Rogaland og Trøndelag, noe som er bekymringsfullt. På Østlandet har røttene vokst en del i det fine været den siste tiden. Buntevaren går mot slutten, og pakker på en kilo øker i omfang. Gulroten i butikk holder god kvalitet.

Det minker på salater, men det finnes fortsatt hjertesalat, romanosalat og isbersalat for salg. Østlandet har hatt frostnetter, mens Vestlandet har druknet i regn. Dersom været på Vestlandet bedrer seg, er det håp om at det vil være salat i markedet i flere uker til. Holdbarheten svekkes hvis salaten er fuktig under høsting. Det er forventet en ny prisoppgang til uken.

Veksthusgrønnsaker
På landsbasis er ca. halvparten av forbruket av agurk dekket av norsk produksjon, som er stabil. Suppleringsimport skjer i deler av markedet. Det er langt under markedsdekning av tomater, og slutten på tollperioden nærmer seg. En betydelig prisnedgang er ventet for tilførslene som gjenstår, slik at norsk pris nærmer seg importpris.

Frukt
Pærer er tilgjengelig i markedet i over en uke til, og avlingen har blitt dobbelt så stor i år sammenliknet med i 2017. Hovedsort er ingeborg, men celina er også til salgs. Epler av sorten summerred er nær sluttsolgt, aroma er hovedsort inntil rubinstep og elstar tar over. Salget er stort sett veldig bra, og kvaliteten har holdt seg fin. Store størrelser selger godt i en nisje i markedet.

Poteter
Det er knyttet spenning til om det er mulig å få høstet hele potetavlingen som fortsatt står ute i åkrene. Regnværsforholdene er dramatiske i Rogaland og Trøndelag. Det er behov for en lang finværsperiode for å redde potetene. Også i Bardu er arealer uhøstet, og snø har kommet noen steder, mens store deler av produksjonen på Østlandet er berget. Kvaliteten er stort sett grei nå.

Mandelpotetene er i hus, avlingene er store, og det er mindre skurv enn fryktet i viktige produksjonsområder. Totalsalget kunne ha vært høyere.

Økologisk
Salget av økologiske grønnsaker har vært labert i september. I perioder er det underdekning på en del produkter. Det er slutt på isberg, salatmix og spinat, samt underdekning på brokkoli og blomkål. Hjertesalat vil være tilgjengelig til utgangen av neste uke.

Kontaktperson

Mer om temaet