Til hovedmeny (Alt + m + enter)Til innhold (Alt + c + enter)

Vått og kaldt vær forsinker leveransene av poteter, grønnsaker og bær

Sesongen for reddiker er i full gang, mens aspargessesongen er på hell. Det kommer stadig flere nye norske produkter på markedet, men med det våte og kalde været er det noe forsinkelser i leveransene.

Reddiker, kuttet.  Foto: LMD Dårlig vær og store nedbørsmengder har ført til noe problemer med opptak av nypoteter, men leveransene har gått omtrent som planlagt. Av fjorårets poteter er det nå kun pimpernell igjen. Det er fremdeles et godt salg av mandelpoteter, med fine varer i butikk. Det er forventet en reduksjon i produsentprisen på nypoteter kommende uke som en tilpasning til målprisperioden som starter i uke 26.

Frilandsgrønnsaker
Norsk asparges nærmer seg slutten, men det er fremdeles mulig å finne vare av god kvalitet i butikkene. Reddiker høstes for fullt nå, og det er bra kvalitet i butikk.  Det er fremdeles både lagret kålrot og knollselleri i omsetning.  Det vil trolig være norsk lagringsløk i omsetning frem til ny løk kommer på markedet, men det er ikke alle omsetningsledd som har norsk lagringsvare igjen. Norsk buntegulrot vil dukke opp i løpet av neste uke, og det er fremdeles tilgang på lagringsvare.

Det er et jevnt og godt salg av ny hodekål, med et balansert marked. Målprisen reduseres neste uke, og det fører til en nedgang i produsentprisene. Lagret hodekål nærmer seg slutten. Omsetningen av blomkål øker jevnt og trutt, og det er antatt at prisen holder seg stabil foreløpig. Det har vært en tendens til noe dårlig kvalitet på enkelte partier, noe som kan ødelegge for all den fine blomkålen som høstes. Værsituasjonen har ført til forsinkelser i høstingen av brokkoli, og enkelte åkre har stagnert. Norsk brokkoli konkurrerer med importvare av god kvalitet.

Det er fremdeles et urolig marked for spesialsalater, og det er forventet en reduksjon i prisene neste uke. Kinakålen er godt i gang, og høstingen er som planlagt. Vått og vanskelig vær i Rogaland fører til utfordringer i høstingen av isbergsalat, og det er kvalitetsutfordringer både på Øst- og Vestlandet. Industrien supplerer fremdeles med import.

Veksthusgrønnsaker
Det er fortsatt mye agurker i markedet, men et noe lettere salg. Dårlig grillvær flere steder i landet er antageligvis årsaken til at det har vært et trått salg den siste tiden. Omsetningen av norske tomater går tregt. Det er mye tomater av ulike varianter i markedet, noe som gjør salget av runde tomater ekstra vanskelig. For neste uke er det forventet en reduksjon i produsentprisen for å prøve å få opp salget av norske tomater i butikk.

Bær
Vått og kaldt vær flere steder i landet får også innvirkning på produksjonen av jordbær. Det må forventes en senere sesong enn normalt, og det blir antageligvis ikke full dekning til St. Hans.

Økologisk
Det nærmer seg ny sesong for økologisk blomkål. Hjertesalat er i gang, og isbergsalaten kommer nå.  Økologisk spinat er også å finne. Ellers vil nye norske varer komme utover i sesongen.

Kontaktperson

Mer om temaet