Til hovedmeny (Alt + m + enter)Til innhold (Alt + c + enter)

Eplesesongen er i gang

Bøndene har det travelt om dagen, og høsting av de fleste lagringsgrønnsakene er i full gang. I tillegg har eplesesongen startet, mens sesongen for jordbær, bringebær og moreller er på hell. Plommene er godt inne i sin sesong. Det er ventet en prisoppgang til produsent for agurker og blomkål, mens prisen på poteter, purre, kål og kålrot trolig vil gå ned.

Eplehøst Foto: Colourbox.comEplesesongen har startet med julyred som den dominerende sorten i markedet. Neste uke er det forventet at det vil bli mer discovery å se ute i butikkene. Siden starten på høstingen så vidt er i gang, er det foreløpig vanskelig å si hvordan avlingene blir, men det kan se ut til å bli litt utfordringer med skade på eplene. Blant annet er det korkskader som følge av frost og andre klimautfordringer.
 
Plommer er i butikkene nå. Det er fremdeles sorten opal som er dominerende i markedet, men høstingen av mallard er i gang, og det vil nok være mulig å finne den fremover. Den siste resten av moreller pakkes denne uken, og så må vi vente helt til neste år for å finne norske moreller i butikkene igjen.
 
Bringebærsesongen er på hell, volumet er synkende. Noen distrikter vil ha bær en stund til, men det blir ikke noen store mengder av det. For jordbær er sesongen så godt som slutt, kun Toten har litt vare igjen.
 
Frilandsgrønnsaker
Produsentene er godt i gang med høstingen av gul og rød løk til tørking, men utfordringene med mye nedbør er der fremdeles. Foreløpig er det nok vare på markedet, og håpet er at været fremover blir såpass greit at det kan høstes større kvanta. Purren som kommer i butikk holder bra kvalitet, men det har vært noen utfordringer med tidlige leveranser av små purre som ikke har blitt solgt. Disse har blitt liggende i butikken og sperrer for ny vare av god kvalitet. Det er ventet en prisnedgang til produsent kommende uke, som håper å stabilisere prisen slik at den blir uforandret fremover.
 
Det er en god og stabil tilførsel av norsk kål, og det er forventet mer på markedet etter hvert. Tidligkålen er det nesten slutt på, og kålen du nå finner i butikk er den gode, fine hodekålen. Det er ventet en prisnedgang til uken, og produsentene har et ønske om å finne en pris som er stabil en stund fremover. De kalde nettene fører til at blomkål og brokkoli vokser sent og må høstes i flere omganger fra åkeren. Det er veldig bra kvalitet på den norske blomkålen, og volumet dekker så vidt markedet. Det er planlagt en prisoppgang kommende uke. For brokkoli nærmer det seg også dekning, men det er litt knapt med vare. Høsting av rosenkål har så vidt startet. Kålrotprisen antas å gå ned kommende uke, og det er et brukbart, normalt salg for årstiden.

Det er god kvalitet og et salg som forventet av gulrøtter. Slik været ser ut nå, blir det gode avlinger også i år, men det er noe tidlig å si sikkert ennå, siden mye av gulrøttene fremdeles er i jorda. Det vil bli foretatt avlingsundersøkelser fremover, og da vil prognosene bli sikrere.

Isbergsalat har et tregt salg, men det er heller ikke store mengder som høstes akkurat nå, slik at det er dekning av norsk vare. For kruspersille er det nå kun varer fra friland å finne i butikkene.

Veksthusgrønnsaker
Det er fortsatt for liten norsk produksjon av agurker, og det suppleres med importvare. Importen har varierende kvalitet, noe som gjør at det blir enda større etterspørsel etter norske agurker. Det er ventet en prisoppgang til uken.

For tomatene er situasjonen lik som for agurk. Det er stor etterspørsel etter norske tomatvarianter, men for liten produksjon til å dekke etterspørselen. Det blir importert alle typer tomater for å supplere det norske markedet.

Crispysalat fra veksthus har en jevn og fin kvalitet, og selger godt. Det er ventet uforandret pris kommende uke.

Poteter
Selv om det begynner å komme et større volum av norske poteter på markedet, hadde det vært ønskelig med enda bedre salg. Det er god kvalitet på norske poteter ute i butikk. Som følge av reduksjon i målprisen neste uke, vil det bli en nedgang i prisen til produsent. Nye mandelpoteter er godt på vei inn i markedet, og selger godt.

Økologisk
Det er stort sett et stabilt salg av økologiske varianter. Satsing på flere og mere økologiske grønnsaker og poteter fremover vil mest sannsynlig vise seg i butikkene utover høsten. Fortsatt er det for lite økologiske agurker, men litt større volum enn forrige uke. 

Kontaktperson

Mer om temaet