Til hovedmeny (Alt + m + enter)Til innhold (Alt + c + enter)

Europa mangler en million tonn løk

Tørken i fjor sommer har ført til at det ble produsert omtrent en million tonn mindre løk en normalt i Europa. For å dekke behovet importeres det fra nye steder i verden.

Løk (Copyright: Illustrasjonsfoto: COLOURBOX.COM)

Et anslag over omfanget av løkmangelen i Europa ligger på en million tonn løk mindre enn normalt. Den første løken i Europa er vanligvis tørket og klar i juli. I månedsskiftet april–mai, kommer de første skipene med løk fra New Zealand. Fram til da kjøpes det løk fra Kina, USA, land i Sør-Amerika, og det kommer tilbud om å kjøpe løk fra blant andre Usbekistan. Med så stor etterspørsel etter løk i Europa, går prisen opp på verdensmarkedet. Flere av de norske grossistene var tidlig ute og sikret seg kontrakter på kjøp av blant annet dansk løk, frem til løken fra New Zealand kommer over havet.

Målprisen går opp for flere grønnsaker neste uke for å kompensere for kostnader ved lagring. Det har vært mye purre av god kvalitet denne sesongen, og det vil trolig være mulig å få tak i norsk purre fram til 20. februar, som er slutten på målprisperioden. Det kommer inn en del import av purre allerede nå, men prisene i Europa er på vei oppover, og den norske prisen følger etter.

Målprisen for hodekål stiger også, og prisen går trolig opp. Kålrotprisen settes derimot ned for å konkurrere med importkål, som har blitt billigere den siste tiden. Knollselleri har et svært stabilt marked, og selger jamt og trutt uke etter uke. Det er fremdeles rosenkål i markedet, men salget har som normalt stagnert etter jul. Det er god kvalitet på nypakket rosenkål, men det som ble pakket før jul holder ikke lenger god nok standard for konsummarkedet.

Gulrotsesongen ser ut til å bli lenger enn tidligere antatt på grunn av den unormalt lave utsorteringen fra lager. Noen gulrøtter har fått en skjønnhetsskavank med et gråskjær i skallet. Det påvirker ikke smak eller kvalitet for øvrig. Salget av poteter meldes denne uka å være helt normalt.

Veksthusgrønnsaker
Men lysere dager er det flere agurkprodusenter som setter i gang produksjonen.

Økologisk
Markedet for økologiske varer er stabilt.

Kontaktperson

Mer om temaet