Til hovedmeny (Alt + m + enter)Til innhold (Alt + c + enter)

Fylling av lagrene for vintersesongen er i full gang

De fleste lagringsgrønnsakene er på vei opp av jorda og inn på lager, til glede for forbrukerne utover høsten og vinteren. Tilførslene er stort sett stabile. Mandelpotetene ser bra ut også i år, og det meste er høstet.

Gulrøtter og blomkålHøstingen av løk går trått enkelte steder i landet. I Østfold ligger 75 prosent av løken fremdeles i jorda, mens det meste av løken er høstet i Rogaland. Store deler av Øst- og Vestlandet sliter med for bløte jorder og for lite tørr løk, mens det i trøndelagsfylkene er for tørt, slik at det må vannes. Det knytter seg usikkerhet til avlingsmengder og kvalitet på løk som ikke er tatt opp til tørking ennå. Det er et turbulent marked for purre og prisene varierer.

Lagringskålen begynner å komme i hus. Salget er godt, og presset på billig kål til fårikålmiddagene avtar. Tollsatsen går på fra 1. oktober, og hvitkålen er igjen inne i målprissystemet fra kommende uke. Alt dette fører til en antatt oppgang i prisene til produsent neste uke. For mange hold med blomkål er klare til høsting samtidig. Det fører til et press på prisene, og prisen til produsent vil få en kraftig reduksjon kommende uke. Også i kålrotmarkedet er det noe turbulens.

Avlingsundersøkelsene på gulrot er fullført, og det ser ut til å bli en avling på linje med i fjor. Kvaliteten ser god ut, og rotstørrelsen er jevn. Det vil bli mye flott gulrot å finne utover høsten og vinteren. Knollselleri holder god kvalitet, men det er for tidlig å si noe om totale avlingsmengder ennå. I storhusholdningsmarkedet er det et prispress. For stangselleri er det greit marked. Det er også reddiker igjen i systemene, og salget går greit.
 
Spesialsalater som lollo-, hjerte- og romanosalat får en justering i pris kommende uke. Det er lite vare å få tak i ute i Europa og prisene stiger, noe som også blir gjenspeilet i det norske markedet. Produksjonen av norske salater vil fortsette til frosten kommer.

Veksthusgrønnsaker
Det har vært noe lageroppbygning av agurker og tomater den siste tiden, men lagrene er nå på vei nedover. Det er bra kontroll på omsetningen av både tomater og agurker.
 
Poteter
Innhøstingen av poteter går for fullt, og kvaliteten ser grei ut. Det er bløte jorder rundt omkring i landet, noe som fører til noen problemer med innhøstingen, men det ser alt i alt greit ut. Den største delen av mandelpotetene fra høyereliggende strøk har kommet i hus, men det gjenstår fremdeles noe. Kvaliteten på potetene virker grei, og høstingen går for fullt. Det blir sannsynligvis lavere avlinger i år enn forrige sesong, som var en veldig god sesong.

Frukt og bær
Plommesesongen er på hell, men det vil fremdeles være norske plommer å finne i butikkene kommende uke. For fruktpakkeriene rundt i Norge blir det nå fokus på pakking og distribusjon av norske epler. De norske eplene er inne i høysesongen, og det er tilnærmet markedsdekning.
 
Fremdeles kan du, hvis du er heldig, finne norske bringebær og jordbær på markedet. Jordbær i begrensede mengder blir å finne i minst et par uker til, mens bringebær nærmer seg slutten av sesongen. Allikevel finnes det norske bringebær kommende uke.
 
Økologisk
Det er et jevnt og godt salg av økologiske grønnsaker og poteter, og generelt en god vekst i total norsk produksjon.

Kontaktperson

Mer om temaet