Til hovedmeny (Alt + m + enter)Til innhold (Alt + c + enter)

Grønnsaker i fin vekst i norske åkre

Ny vekstsesong er i full gang, på tross av sen oppstart etter en lang vinter. De fleste lagringsgrønnsakene blir utsolgt i løpet av noen uker, og suppleringsimport har startet.

Tidlig grønnsakåker 674x279 (Copyright: Landbruksdirektoratet)

For de fleste lagringsgrønnsakene er situasjonen stabil. Det er fortsatt noe rødløk igjen i markedet, mens forsyningene av gul løk vil vare noe lenger. Kvaliteten er god.

Det er rikelig med kål, som vil bli solgt til oppstart av ny sesong. Importert nykål blir solgt side om side med den norske lagringskålen. Tilførslene av kålrot er ujevnt fordelt. De som ikke har, får kjøpt av andre. Kvaliteten er fortsatt fin. For gulrot er det ikke full markedsdekning, slik at importert gulrot blir pakket parallelt. Utover i mai vil lagrene minke fort.  Knollselleri har bra kvalitet og vil være tilgjengelig i mange uker ennå. Likevel er flere produsenter utsolgt.

Ny sesong for frilandsgrønnsaker har startet. Reddiker, neper, salater og kål vokser seg store i åkeren i disse dager.  

Veksthusgrønnsaker
Denne uken blir det produsert rundt 3 millioner agurker på landsbasis. Hos enkelte aktører øker produksjonen fremover, mens hos andre blir plantene byttet ut, og produksjonen går noe ned. Etterspørselen er stor, og totalmarkedet er i grei balanse. Sesongstart for tomater var en uke senere enn i fjor, men mengdene øker nå. Sorter som skal produseres i inneværende sesong har mindre avling, men bedre kvalitet enn en del andre sorter. En rekke små tomatvarianter har også kommet på markedet. Salget av crispysalat har tatt seg opp.

Poteter
Det er for tiden lett å selge norske kvalitetspoteter, men de er vanskelige å få tak i. Det er slutt på norske poteter i løsvekt. Kun poser blir pakket. Salget av norske poteter går derfor ned, og inntil sesongslutt om noen uker blir det omsatt importerte poteter parallelt. Mandelpoteter har god kvalitet og vil være i handelen til oppstart av ny sesong.

Økologisk
Økologiske cherrytomater har kommet i markedet, og etterfølger runde tomater, som var først ute. Agurker av god kvalitet er som vanlig i markedet, mens lagringsgrønnsaker minker. Poteter, løk, kål og kålrot vil snart være utsolgt, mens gulrot er det helt slutt på.

Kontaktperson

Mer om temaet