Til hovedmeny (Alt + m + enter)Til innhold (Alt + c + enter)

Morellsesongen er over

De siste morellene omsettes denne uken, og tollsatsen settes ned fra søndag. Det er ventet prisnedgang til produsent for flere av produktene denne uken, de flest er planlagt på grunn av reduksjoner i målprisene.

Høsting av grønsaker Foto: ColourboxMorellene har holdt god kvalitet, med fint utseende, gjennom sesongen. Det har ikke vært markedsdekning gjennom den norske sesongen. Plommene er nå inne i perioden med maksimum produksjon, og mallard blir hovedsorten i butikkene til uken. Eplesesongen er godt i gang, men det vil ikke være markedsdekning før mot slutten av september.
 
Frilandsgrønnsaker
Løkprodusentene ønsker seg et mer stabilt vær fremover, slik at høsting og tørking av gul og rød løk kan gå litt mer smertefritt enn det som er situasjonen nå. Allikevel er det nok vare til å dekke markedet, og god kontroll på innhøstingen. Produsentprisen vil gå ned til uken som følge av en reduksjon i målprisen. Purre har et lavere salg enn ønsket, men sammenlignet med tidligere år ligger omsetningen på omtrent samme nivå.
 
Anbefalt pris på hodekål har vært høyere enn faktisk pris i markedet. Det blir trolig en prisnedgang til uken da flere grossister vil redusere sine priser. For blomkål er det et stabilt marked med etterspørsel som passer den pågående høstingen godt. Det er ventet uendrede priser kommende uke. Norsk brokkoli holder en veldig fin kvalitet, men det er litt underdekning i markedet, som har ført til suppleringsimport. Importvaren har holdt veldig lav pris, men det er god etterspørsel etter norsk vare, og prisen forventes å holde seg stabil. Det er en jevn omsetning av kålrot og et stabilt marked. Det kan bli noe utfordringer med sprekkdannelse i noe kålrot fremover, men det er for tidlig å si hvor omfattende det blir.

Målprisen på gulrøtter reduseres kommende uke, og anbefalt pris blir derfor også lavere. Det totale salget av gulrøtter i bunt og kilosvare er godt, men produsentene hadde ønsket et noe større salg av buntvare. Både knollselleri og stangselleri har et jevnt og greit salg, og det er ikke forventet noen endringer i prisen kommende uke.

Isbergsalaten holder god kvalitet, men etterspørselen er noe laber. Det er balanse i produksjonen.

Veksthusgrønnsaker
Det er godt salg og stor etterspørsel etter norske agurker og tomater, men dessverre er det behov for suppleringsimport av alle varianter. Kvaliteten på både agurker og tomater er god. For tomater er det veldig lave importpriser nå, men det er likevel god etterspørsel etter norsk vare.

Poteter
Tidligsortene av poteter er omtrent borte, og lagringspotetene gjør sitt inntog i butikkhyllene. Det er et jevnt og godt salg av poteter for årstiden, og kvaliteten holder seg god. Det blir en liten prisreduksjon på mandelpoteter kommende uke for å ikke skape for stor avstand i prisene mellom mandelpoteter og andre poteter.

Økologisk
Norske økologiske plommer er på full fart inn i markedet, så hvis man vil sikre seg økologiske plommer er det bare å løpe og kjøpe. Økologiske epler nærmer seg også høsting, så det er bare å følge med. Ellers er det stort sett et stabilt salg av økologiske varianter.

Kontaktperson

Mer om temaet