Til hovedmeny (Alt + m + enter)Til innhold (Alt + c + enter)

Mye nedbør skaper problemer for innhøsting av grønnsaker

Mye nedbør på Vestlandet og i Trøndelag skaper problemer for innhøstingen av flere grønnsaker. Allerede er en del gulrotarealer ødelagt som følge av drukning av røttene.

Høsting av grønsaker (Copyright: Colourbox)

 

GPS (Grøntprodusentenes Samarbeidsråd) har på bakgrunn av avlingsundersøkelser rundt om i landet utarbeidet en prognose over gulrotmengdene denne sesongen. Prognosen viser at det trolig blir 15 prosent mindre gulrot enn på samme tid i fjor. Imidlertid gjorde dårlige innhøstingsforhold i fjor at mye av lagringsgulroten måtte utsorteres. Det er derfor forventet at årets avling kan rekke like lenge som fjorårets. Etter at prognosen ble utarbeidet har været vært dårlig mange steder i landet, og noen åkrer er allerede ødelagt som følge av drukning.

Av kepaløk, som er mest rammet av tørken i sommer, er det fortsatt et par hundre mål som ikke er høstet. Salget av purre er på det jevne. Kvaliteten er fin, men det forekommer en del alt for store størrelser i omsetning. Vårløken holder god kvalitet.

Av hodekål ser det ut til å bli bra avlinger, men det er store forskjeller, både lokale og mer distriktsmessige. Salget er godt, og nå er de største aktivitetskampanjene over. Av rosenkål er salget i gang, men det er ujevnt, og det er en del dårlig kvalitet i butikk, noe som tyder på treg omsetning.
Blomkål er det ikke lager av lenger. I enkelte distrikter har tilførslene stoppet opp som følge av kaldere vær. Åkrene er ujevne, og det drives mye plukkhøsting. Kvaliteten er imidlertid veldig fin. Av brokkoli er det knapt at leveranse holder, så det selges noe import.

Kålrot er det usikkerhet om avlingsnivået for. Det selges en del kålrot som er treen, noe som ikke fremmer gjenkjøp. Salget av knoll- og stilkselleri går jevnt og greit.

Av isbergsalat er det bra med varer, men enkelte distrikter vil være tomme i løpet av neste uke. Det vil trolig være isbergsalat til uke 43.

Veksthusgrønnsaker
Crispysalat selges som planlagt, og til neste uke er det forventet en prisoppgang.

Agurktilførslene holder seg på et jevnt nivå, men de er ikke store nok til å dekke etterspørselen. Det importeres derfor noe. Den norske holder god kvalitet, og foretrekkes ved kjøp. Tomatleveransene holder seg også bra, men det meldes om at det er en del som er høstet for tidlig, og som gir et dårlig inntrykk i butikk.

Frukt
Salget av epler går generelt bra, men for enkelte kjeder er det likevel lavere enn forventet. Utvalget i flere butikker er temmelig begrenset, da det bare er tilgjengelig en sort og pakningsvariant av norske epler. Mesteparten av eplene er nå høstet.
Pæresesongen er i full gang, og for noen grossister vil de begrensete mengdene bare holde i 1-2 uker, mens andre vil ha noe lenger. Det er flott kvalitet av sorten ingeborg i markedet.

Poteter
I enkelte potetdistrikter har det vært frostnetter denne uken, uten at det ser ut til å ha gjort noen skade på potetene. Opptakingen går derfor for fullt på Østlandet for å bli ferdig så raskt som mulig. I Rogaland og Trøndelag er det som nevnt mye nedbør som gir utfordringer med opptakingen. Salget av poteter er stabilt, og kvaliteten er bra.

Mandelpotetene er stort sett ferdig høstet, og det ser ut til å bli mer enn i fjor. Salget meldes så langt å være noe mindre enn forventet.

Økologisk
Det er stabil omsetning og priser i det økologiske grøntmarkedet. I Hardanger har noe økologiske epler gått til industrien.

Kontaktperson

Mer om temaet