Til hovedmeny (Alt + m + enter)Til innhold (Alt + c + enter)

Ingen privatpersoner får pristilskudd for landbruksprodukter neste år

Fra og med 2018 må man ha foretak i Enhetsregistret for å kunne motta pristilskudd for landbruksprodukter. Dermed blir det slutt på at privatpersoner mottar pristilskudd ved levering av dyr til slakt eller kjøp av kraftfôr.

Skjæring-storfekjøtt.  (Copyright: Colourbox.com)

I 2018 er det kun dem som er registrert i Enhetsregistret som kan motta pristilskudd ved for eksempel levering av slaktedyr. Foto: Colorbox


For å få pristilskudd må alle oppgi organisasjonsnummeret sitt til slakteriet og kraftfôrleverandøren. Den nye ordningen vil særlig gjelde privatpersoner med sjeldne og små leveranser.

Endringen er et resultat av den gjeldende jordbruksavtalen der partene ønsker å prioritere de næringsdrivende i jordbruket. Ved at alle som mottar pristilskudd fra 2018 er registrert i Enhetsregistret vil det også være enklere å kontakte dem digitalt, i tillegg til at tilskuddene bli enklere å forvalte.

Pristilskudd til foretak er en samlebetegnelse for flere tilskudd. Den inneholder følgende ordninger: frakttilskudd kraftfôr, kvalitetstilskudd storfe, distriktstilskudd kjøtt, melk og egg, grunntilskudd geitemelk og kjøtt og tilskudd til lamme- og kjeslakt. Disse pristilskuddene blir utbetalt samtidig med oppgjøret fra slakteri, meieri og eggpakkeri. Frakttilskudd for kraftfôr blir trukket fra på faktura for kraftfôr.

 Kontaktperson