Til hovedmeny (Alt + m + enter)Til innhold (Alt + c + enter)

Tørke i Nord-Europa gir høyere priser på fôrråvarer

Det tørre været i Nord-Europa i sommer fører til at det er ventet lavere avlinger kommende høst. Dette gir igjen høyere priser.

Ikke bare norske bønder sliter med mangel på nedbør i sommer. Nesten hele Nord-Europa har hatt samme problemer. Det utfordrende været vil gi lavere produksjoner av korn og andre fôrråvarer enn de siste årene. Dermed vil mest sannsynlig prisene øke utover høsten.

Høyere priser gir lavere tollsats
For å supplere den norske kraftfôrindustrien med råvarer det er behov for, settes tollsatsene på fett- og proteinråvarer ned til differansen mellom referansepris og importpris. Sammenlignet med juli, vil flere priser på importere råvarer bli høyere i august. Tollsatsene blir derfor lavere på åkerbønner, rapsmel og mesk (DDGS). For flere råvarer er importpris høyere enn norsk referansepris, og tollsatsen er derfor satt ned til 0 kr per kg.

Generelle tollnedsettelser for proteinråvarer til kraftfôr august 2018

Prisutjevningsbeløp for korn og kraftfôrråvarer august 2018

Mangel på regn i juli gir nedjusterte avlingsprognoser i Europa

EU-kommisjonen publiserte 23. juli en oppdatert avlingsovervåkningsrapport. Rapporten viste at forholdene for produksjon av grovfôr, korn og andre kraftfôrråvarer har forverret seg siden juni-prognosen. Nesten hele Nord-Europa har slitt med varmt vær og tørke. Selv om forholdene i Sør-Europa har vært gode er det ventet lavere avlinger i EU i år enn i fjor, ettersom blant annet Tyskland og Polen som er land med stor kornproduksjon, har slitt med tørke.

Kontaktperson

Mer om temaet