Til hovedinnhold

Utlysning 2025: Midler til utredninger og forprosjekt

Det er satt av inntil 22 mill. kroner til utredninger og forprosjekter i denne utlysningen. Utlyst beløp er kun et anslag over tilgjengelige midler.

01

okt

Husk søknadsfristen

Logg inn/skjema

Hvem kan søke?

Nærings- og FoU-miljøer som bidrar til å oppnå landbrukspolitikkens målsetninger for jordbruk og matindustri kan søke om midler:

  • utrednings- og forskningsvirksomheter
  • fag- eller næringsorganisasjoner
  • andre foretak

Prosjektstørrelse og omfang

  • Tilskudd inntil 750 000 kroner per prosjekt
  • Varighet: 1-2 år
  • Tidligste oppstartsdato er 1. januar 2026. Påløpte kostnader før denne datoen kan ikke dekkes av tilskuddet.
  • Det er ikke krav om brukerfinansiering eller annen tilleggsfinansiering, men andre finansieringskilder kan styrke søknaden.

Les mer om hvordan du kan søke om midler her. Det arrangeres et søkerwebinar torsdag 28. august 2025.

Prioriteringer i årets jordbruksoppgjør:

Det vises til føringer i Prop. 149 S (2024–2025) - Jordbruksoppgjøret 2025, om behov for forskning som skal bidra til økt nasjonal matproduksjon, samt kunnskapsutvikling innen klimatilpasning av planteproduksjon. Se nærmere omtale under kapittel 7.2.6. I tillegg prioriteres FoU-midler til teknologiutvikling som kan bidra til økt konkurransekraft i næringsmiddelindustrien, dette som en konkret oppfølging av Meld. St. 11 (2023–2024) - Strategi for auka sjølvforsyning av jordbruksvarer og plan for opptrapping av inntektsmoglegheitene i jordbruket.

Det er i tillegg ønskelig med utredninger og forprosjekter som bidrar til:

Lønnsomme og bærekraftige verdikjeder i landbruk og matindustri
Bærekraftig matproduksjon, i tråd med FNs bærekraftsmål, omfatter både økonomi, sosiale forhold og miljø- og klimahensyn. Det er ønskelig med prosjekter som tar for seg ulike problemstillinger og løsninger som kan gjøre norsk landbruk og matindustri mer bærekraftig, fra primærledd til forbruker, herunder også klimaløsninger og -tilpasninger i hele verdikjeden.

Økt konkurransekraft

Økt konkurransekraft i verdikjeden for norsk mat og drikke er et viktig mål. Utvikling av nye løsninger gjennom digitalisering, nye produkter, teknologier og forretningsmodeller, samt effektive distribusjons- og omsetningskanaler er faktorer som er med og sikrer dette.

Vekst og innovasjon innen korn og grønt

Både innen korn- og grøntproduksjon er det et stort potensial for økt produksjon med mål om større norskandel og økt selvforsyning, i tråd med politiske føringer. Det er derfor særlig ønskelig med forprosjekter som kan bidra til ny forskning for økt innovasjon og vekst i disse sektorene.

Trygg mat og sunt kosthold

Norsk landbruk og matindustri skal sikre forbrukerne trygg mat og drikke. God dyre- og plantehelse og god dyrevelferd, herunder redusert bruk av medisiner og plantevernmidler, er viktige forutsetninger for dette. Videre trengs det økt kunnskap om ulike risikofaktorer i alle ledd i verdikjeden og hvordan redusere disse. Matbransjen har i samarbeid med helsemyndighetene en intensjonsavtale for et sunnere kosthold, der formålet er å øke andelen av befolkningen som har et balansert kosthold i tråd med myndighetenes kostråd. Av målsetninger som er relevante for denne utlysningen er redusert inntak av salt, tilsatt sukker og mettet fett, samt mål om et økt forbruk av grønnsaker, frukt, bær og grove kornprodukter.

Krav til prosjektet

Alle prosjekter skal være tilpasset norske forhold.

For prosjekter hvor problemstillingene involverer aktører både fra havbrukssektoren og landbruket, er det et krav at næringsaktører fra den jordbruksbaserte verdikjeden er betydelig involvert.

Prosjektmidlene kan ikke gå til å dekke utgifter til utarbeiding av søknad om forskningsprosjekt. Andre krav til søknaden går fram av søknadsskjemaet og informasjon på Landbruksdirektoratets nettsider.

Søker er ansvarlig for å sende fullstendig søknad med relevante vedlegg innen fastsatt frist.

Behandling av søknader

Søknader styrebehandles 11. desember 2025.

Viktige datoer

01

okt

Søknadsfrist:

Onsdag 1. oktober 2025 kl.13:00

11

des

Behandling av søknader

Søknader styrebehandles 11. desember 2025

Fant du det du lette etter?