Fløte og fett - prising og mottaksplikt
Rapport
32/2025
Utgitt
1.7.2025
Sammendrag
Formål og mandat
Formålet med denne rapporten er å vurdere prisingen av fløte/fett og mottaksplikten. Av mandatet fremgår det at man skal beskrive dagens regelverk og praksis når det gjelder prising av fløte i omsetningen mellom meieriaktører/industrielle aktører, mottaksplikten på fløte og melkefett og reguleringen av overskuddsfløte/melkefett. Videre skal markedet for fløte og fete meieriprodukter beskrives, og ulike modeller/systemer for prising og mottaksplikt skal vurderes.
Vurderingskriteriene er gitt i mandatet:
- Å oppnå de landbrukspolitiske målene
- Å sikre avsetning og prisstabilitet for melkeprodusentene
- Å opprettholde og utvikle konkurransen i sektoren – herunder vurdering av balansen mellom markedsregulators rettigheter og plikter
- Samfunnsøkonomiske konsekvenser
Fløte og fett – prising og mottaksplikt
Arbeidet med ny prismodell for melk synliggjorde behovet for en gjennomgang av prisingen av fløte/fett og mottaksplikten innenfor rammene av volummodell melk. Tine SA er markedsregulator, og skal etter dagens regelverk pålegges mottaksplikt på innenlands produsert fløte og smør fra meieriselskaper i prisutjevningsordningen for melk (PU) når det er definert overskudd av melkefett i markedet. I slike tilfeller skal prisen som benyttes tilsvare verdien av produksjonsfløte eller tilvirkningsverdien på smør.
Rapporten søker å beskrive dagens regelverk og praksis så detaljert som mulig. Beskrivelsen av dagens praksis utgjør null-alternativet, og har vært sammenligningsgrunnlaget for vurderingene som gjøres i rapporten.
Vurderinger
Basert på mandatet og dagens praksis for prising og mottaksplikt, har arbeidsgruppen vurdert og gjennomgått følgende temaer og problemstillinger:
- Dagens praksis (null-alternativet)
- Ulike systemer for markedsbasert prissetting eller administrativt satt produksjonsfløteverdi
- System uten mottaksplikt
- System med mottaksplikt
Det er enighet om at et to/flerprissystem kan være en aktuell løsning. Dette systemet innebærer et prinsipp om ett prisnivå for fløte med avsetning i det norske markedet, og ett prisnivå for annen avsetning. Det er videre enighet om at man bør søke å klargjøre bestemmelsene om mottaksplikten av fløte, deriblant fjerne Tine sin mottaksplikt på smør.
Avslutningsvis peker arbeidsgruppen på at viktige avklaringer gjenstår. Arbeidsgruppen anbefaler at man i videre arbeid tar utgangspunkt i en topris/flerprismodell, og arbeider videre med å konkretisere og klargjøre konsekvenser av denne.
Organisering
Arbeidsgruppen har bestått av representanter fra avtalepartene og markedsaktørene. Landbruksdirektoratet har ledet arbeidsgruppen og vært sekretariat for arbeidet. Q-meieriene trakk seg fra arbeidet i forkant av siste møte i arbeidsgruppen. Q-meierienes begrunnelse for dette ligger vedlagt rapporten.
UML har gitt følgende særmerknad til rapporten:
UML og UMLs medlemmer har deltatt i arbeidsgruppene. Vi har gitt våre innspill og ser at deler av dette blir tatt til følge i arbeidet. Vi vil allikevel presisere at vi ikke stiller oss bak alt som står i rapportene. Vi mener det til dels er ufullstendige analyser og konsekvensutredninger, at konkurransenøytralitet ikke er vurdert verken i dagens modeller eller forslag til nye, og at veien videre kunne vært tegnet opp klarere. Uforutsigbare rammebetingelser påvirker tryggheten for foretatte og fremtidige investeringer.
Vi ser frem til videre arbeid med disse grunnleggende rammebetingelsene for bransjen i høst og at man ser verdien av gode løsninger som fremmer konkurranse på like vilkår for alle.