Om rapporten

Rapportnummer42
Utgave2. kvartal 2024
Dato29.8.2024
UtgiverAvdeling handel og industri i Landbruksdirektoratet
RapportenKonkurransesituasjonen for bearbeidede landbruksvarer (PDF)

Sammendrag

Rapporten oppsummerer RÅK-industriens konkurransesituasjon per første kvartal 2024. ​

  • Gjennomsnittlig valutakurs i første halvår er på 11,48 kr per euro, mens prognosert valutakurs som ligger til grunn for tilskuddssatsene i RÅK-ordningen i 2024 er 11,52 kr per euro. I andre kvartal var gjennomsnittlig valutakurs 11,56 kr per euro.
  • Råvareprisene i EU har i første halvår 2024 holdt seg på et stabilt nivå.
  • Det er søkt om prisnedskrivning (PNS) for en mindre mengde ferdigvarer i første halvår av 2024, enn i samme periode i fjor. Tilskuddsutbetalingene har samtidig økt, som følge av økte tilskuddssatser.
  • Importert mengde RÅK-varer holdt seg relativt stabil første halvår 2024 sammenliknet med samme periode året før, og var på vel 319 000 tonn. Ser en bort fra importen av mineralvann og øl, økte importverdien i samme periode med fem prosent.
  • Eksportert mengde RÅK-varer var på omtrent samme nivå som i samme periode i fjor.

Generelt om rapporten

Landbruksdirektoratet forvalter ordningen for råvarepriskompensasjon (RÅK-ordningen) og har også ansvar for å overvåke konkurransesituasjonen til RÅK-industrien. Virkemidlene innenfor RÅK-ordningen er tollsatser ved import og tilskudd til norsk produksjon av RÅK-varer. Tilskuddet til RÅK-varer skal fastsettes slik at det kompenserer for prisforskjellen på jordbruksråvarer mellom Norge og utlandet.

Tre ganger i året publiserer Landbruksdirektoratet en kvartalsrapport som viser utviklingen i konkurransesituasjonen for RÅK-varer. Rapporten for fjerde kvartal utgår til fordel for Markedsrapporten som oppsummerer den årlige utviklingen. I disse rapportene presenterer vi utviklingen i import og eksport av RÅK-varer, internasjonal prisutvikling for sentrale råvarer og tilskuddsutbetalinger til norsk produksjon av RÅK-varer.

Statistikken for import og eksport er i hovedsak en bearbeiding av utenrikshandelsstatistikken til Statistisk sentralbyrå. Internasjonale priser er hentet fra norske aktører og fra internasjonale priskilder. Oversikten over RÅK-varer som det er søkt om tilskudd for er hentet fra Landbruksdirektoratet, og gir en oversikt over norsk produksjon for den delen av RÅK-industrien som søker om tilskudd.