Til hovedinnhold

Matsvinn i jordbrukssektoren

Kartlegging for 2023

54/2024

11.12.2024

Landbruksdirektoratet, Handel og industri

30.12.2024

Sammendrag

Matsvinnet i jordbrukssektorens primærledd utgjorde 52 681 tonn i 2023. Dette tilsvarer 2,3 prosent av produksjonen. Grøntsektorens matsvinn utgjør hoveddelen av matsvinnet.

Matsvinnet i 2023 viste en nedgang på 15 prosent fra året før. Det kan være relativt store endringer mellom år i både produksjon og matsvinn for planteproduksjonene, avhengig av vekstsesonger og værforhold m.m.

Kartleggingen er av matsvinn i jordbrukets primærledd, det vil si ledd og prosesser fra planter høstes og dyr slaktes og er avgrenset opp mot videresalg og/eller industri, og omfatter alle produksjonssektorene, dvs kjøtt, melk, egg, matkorn og grønt.

Grønt  

Grøntsektorens produksjon utgjorde 21 prosent av total produksjon i jordbrukssektorens primærledd i 2023, men hele 88 prosent av det totale matsvinnet. Matsvinnet i primærleddet i grøntsektoren er beregnet til 46 382 tonn, og utgjorde 9,4 prosent av produksjonen i 2023. Det meste av matsvinnet er fra lagringsgrønnsaker, som gulrot og poteter. Matsvinnet er kartlagt fra tre ledd i verdikjeden. I 2023 fordelte matsvinnet seg slik: 49 prosent oppstod hos jordbruksforetakene, 42 prosent fra pakkeriene og 7 prosent var fra det som blir avvist av industriens råvaremottak.  

Melk

Det ble registrert et matsvinn i primærleddet i melkesektoren på rundt 2,8 mill. liter i 2023. Dette utgjorde 0,2 prosent av produsert mengde ku- og geitmelk.  

Matkorn

Matsvinnet innen matkorn i 2023 var 1 596 tonn, og utgjorde 2,7 prosent av tilgjengelig mengde.  

I årets rapport er metoden for å beregne matsvinnet i kornsektoren endret, og tallene er derfor ikke sammenlignbare med tidligere rapporter. Tall for tidligere år oppgitt i denne rapporten er justert i henhold til ny metode.

Kjøtt

I kjøttsektoren utgjorde matsvinnet 1 508 tonn i 2023, dvs. 0,5 prosent av slaktemengdene. Summen inkluderer alle kjøttslag som blir slaktet og skal bli mat. Både store produksjoner som storfe og svin, og de fleste kjøttslagene har relativt sett et svært lavt matsvinn. Høns skiller seg ut som en liten produksjon med høyt matsvinn.  

Egg

Matsvinnet i 2023 ble beregnet til 330 tonn, og utgjorde 0,6 prosent av den totale mengden egg som ble levert til eggpakkeriene.

  • Grønt
    46 382 tonn
  • Melk
    2 865 tonn
  • Matkorn
    1 596 tonn
  • Kjøtt
    1 508 tonn
  • Egg
    330 tonn
Kontakt:

  • Bilde av ansatt
    elin.rosnes@landbruksdirektoratet.no