Til hovedinnhold

Matsvinn i jordbrukssektoren

Kartlegging for 2024

Rapport

45/2025

Utgitt

15.12.2025

Landbruksdirektoratet, Handel og industri

Sist oppdatert:16.12.2025

Sammendrag

I denne rapporten blir matsvinn i jordbrukssektorens primærledd (videre omtalt som jordbrukssektoren) kartlagt. Dette innbefatter verdikjedeledd og prosesser fra planter høstes på gården og dyr slaktes, og er avgrenset opp mot videresalg og/eller industri. Kartleggingen omfatter alle produksjonssektorene kjøtt, melk, egg, matkorn og grønt.

Matsvinnet i jordbrukssektoren utgjorde 43 132 tonn i 2024. Dette tilsvarte 1,8 prosent av produksjonen. Det var en nedgang matsvinnet på18 prosent fra 52 856 tonn i 2023, og matsvinn-prosenten gikk ned med et halvt prosentpoeng.  

Matsvinnet har blitt kartlagt siden 2020. Mengden matsvinn økte fram til 2022, og har gått ned i 2023 og 2024. Det totale matsvinnet for jordbrukssektoren påvirkes mest av utviklingen innen planteproduksjonene, og da særlig i grøntsektoren. Det kan være relativt store endringer mellom år i både produksjonsvolumer og matsvinnvolumer for planteproduksjonene, avhengig i stor grad av vekstsesonger og værforhold. 

Grønt

Grøntsektorens produksjon utgjorde 20 prosent av total produksjon i jordbrukssektoren i 2024, men stod samtidig for hele 82 prosent av det totale matsvinnet. Matsvinnet i grøntsektoren er beregnet til 35 159 tonn, og utgjorde 7,2 prosent av den totale tilgangen i 2024. Med tilgang menes norsk grøntproduksjon pluss import i de kartlagte leddene. Det meste av matsvinnet er fra lagringsgrønnsaker, som gulrot og poteter.

Matsvinnet i grøntsektorens primærledde kartlegges fra primærproduksjonen etter høsting, på pakkerier og mottak til industrien. I 2024 fordelte matsvinnet i primærleddet seg slik mellom de tre kartlagte leddene: 36 prosent oppstod hos jordbruksforetakene, 53 prosent hos pakkeriene og 11 prosent var fra det som blir avvist av industriens råvaremottak.

Melk

Det ble registrert et matsvinn i primærleddet i melkesektoren på rundt 2,5 mill. liter i 2024. Dette utgjorde 0,2 prosent av produsert mengde ku- og geitemelk. 

Matkorn

Matsvinnet på primærleddet i matkornmarkedet er beregnet til 3 796 tonn i 2024, og utgjorde 4,8 prosent av produksjonen. Av dette utgjorde mathvete 97 prosent, mens resten av svinnet var matrug.

Kjøtt

Kartlagt matsvinn innen primærleddet for kjøttsektoren var på1 312 tonn i 2024. Dette utgjorde samlet for alle dyreslagene 0,4 prosent av den totale slakteproduksjonen. Tallgrunnlaget omfatter kun produksjonsdyr der intensjonen er at dette skal bli menneskemat.  

Egg

Matsvinnet i 2024 ble beregnet til 320 tonn, og utgjorde 0,6 prosent av den totale mengden egg som ble levert til eggpakkeriene.