Muligheter og flaskehalser i produksjon og marked for økologisk frukt, bær og grønnsaker
Om rapporten
Rapportnummer | 10/2016 |
Dato | 12.2.2016 |
Utgiver | Landbruksdirektoratet, Avdeling r essurs og areal |
Rapporten | Muligheter og flaskehalser i produksjon og marked for økologisk frukt, bær og grønnsaker (pdf) |
Forord
Tema for denne rapporten er muligheter og flaskehalser i verdikjeden for produksjon og marked for økologisk frukt, bær og grønnsaker (inkl. potet). Verdikjeden er definert som leddene produsentlager/pakkeri – grossist – matvarekjeder - butikker – forbruker. Det er lagt vekt på produksjon og omsetning av norske råvarer og på verdikjeden fram til dagligvare som utgjør anslagsvis 70–80 prosent av samlet omsetning av økologisk frukt, bær og grønnsaker.
Rapporten er utarbeidet av en arbeidsgruppe i Landbruksdirektoratet, der også representanter fra foregangsfylkene for frukt og bær og grønnsaker har deltatt. Utredningen sammenstiller og bygger på kunnskap fra tidligere rapporter, statistikk og erfaringskunnskap. Som ledd i denne utredningen har NIBIO gjennomført en undersøkelse på oppdrag fra Landbruksdirektoratet. Det er også avholdt møter med sentrale aktører i verdikjeden.
Bakgrunn for rapporten er en beslutning i jordbruksoppgjøret 2015 der Landbruksdirektoratet fikk i oppdrag å se nærmere på utfordringene innen produksjon og marked for økologisk frukt, bær og grønnsaker. Utredningen skulle ferdigstilles til jordbruksoppgjøret 2016.
Kapittel 2 beskriver status og utviklingstrekk innen produksjon og marked for økologisk frukt, bær og grønnsaker. I kapittel 3 er eksisterende virkemidler innenfor verdikjeden for norsk frukt, bær og grønnsaker kartlagt. Deretter er muligheter og flaskehalser i verdikjeden kartlagt, og mulige tiltak og prioriteringer for å løse flaskehalser er vurdert i kapittel 4. Kapittel 5 oppsummerer de viktigste momentene og anbefalinger fra utredningen.