Til hovedinnhold

Produksjon av økologiske jordbruksvarer

Rapport for 2024

Rapport

4/2025

Utgitt

14.3.2025

Landbruksdirektoratet, Avdeling handel og industri

Sist oppdatert:15.03.2025

Sammendrag

Økt kornproduksjon etter svak fjorårssesong

Produksjonen av økologisk korn anslås å øke med ca. 7 prosent i sesongen 2024-2025 sammenlignet med forrige sesong. Økte leveranser av andre kornslag veier opp for en betydelig reduksjon i leveransene av hvete. Arealet som ble brukt til økologisk kornproduksjon gikk ned til 77 785 dekar i 2024, en nedgang på 6 prosent fra året før.

Totalomsetningen av økologisk kraftfôr økte for første gang siden 2021. I 2024 har kraftfôrprisene holdt seg relativt stabile, med unntak av økologisk kraftfôr til svin som har økt jevnt.

Høyere produksjon og omsetning av økologisk melk

I 2024 ble det levert 43,6 mill. liter økologisk melk, en økning på 4,4 prosent fra året før. Av dette ble 30,1 mill. liter omsatt som økologisk melkeråvare til meieriindustrien. Det er første gang dette volumet er over 30 mill. liter.

Anvendelsesgraden, dvs. andelen som ble solgt videre som økologisk melk, økte med 3,1 prosentpoeng til 69 prosent.

Marginal nedgang i produksjonen av økologisk kjøtt

Det ble produsert omtrent 3 100 tonn økologisk kjøtt fra storfe, svin, fjørfe og småfe i 2024. Dette er en nedgang på 0,3 prosent fra året før, og andre året på rad at den totale produksjonen synker. Anvendelsesgraden økte med 9 prosentpoeng til 53 prosent.

Produksjonen av økologisk fjørfe økte til 64o tonn i 2024, en økning på 1,3 prosent fra 2023. Alt fjørfekjøttet ble anvendt som økologisk vare.

Økning i produksjon og omsetning av økologiske egg

Etter å ha gått ned tre år på rad, økte produksjonen av økologiske egg i 2024. Produksjonen endte på rundt 4 700 tonn, en økning på 3,6 prosent. Omsetningen av økologiske egg fra eggpakkeriene økte med 4,5 prosent.

Lavere omsetning av økologisk frukt og grønt

Omsetningen av norsk økologisk frukt og grønt i grossistleddet gikk ned med fire prosent fra 2023 til 2024. Økologisk andel av totalomsetningen gikk ned 0,2 prosentpoeng, og utgjorde 1,5 prosent. For flere av de økologiske grøntproduktene var produksjonen større enn etterspørselen, og det overskytende ble omsatt som konvensjonelt.

Omsetningen av økologiske poteter holdt seg om lag på samme nivå som i 2023. Andelen økologisk økte fordi totalomsetningen var lavere i 2024 enn i 2023. Det var også en reduksjon i omsetningen for de fleste frilandsgrønnsakene. Omsetningen av økologiske urter i veksthus var om lag på samme nivå som året før, mens omsetningen av agurk økte og omsetningen av tomat og salat gikk ned.

Fruktavlingen i 2024 gikk totalt ned med åtte prosent, da 2023 var et eksepsjonelt godt fruktår. Landbruksdirektoratet har opplysninger om en økning i omsetning av norske økologiske epler, men ingen omsetning av norske økologiske plommer, til tross for at det var en viss produksjon.

Økt omsetning av økologiske matvarer i forbrukermarkedet

Omsetningen av økologiske varer i dagligvarehandelen økte med 7,8 prosent fra 2023 til 2024. Veksten i økologisk omsetningsverdi var større enn den generelle stigningen i matvarepriser. For salgskanaler utenom dagligvaremarkedet var det en lignende utvikling. Vi har registrert en samlet vekst på 9,3 prosent i salgskanaler utenom dagligvare, som er en vesentlig høyere vekst enn året før. Spesialbutikker hadde høyest vekst, mens veksten i storhusholdningsmarkedet var omtrent som i dagligvare.

Internasjonal utvikling

EU satser nå på å markedsføre økologisk mat for å få opp etterspørselen etter noen år med dårligere kjøpekraft.

Andelen av jordbruksarealet i EU som drives økologisk, øker år for år. I 2023 var andelen nesten 11 prosent. Gjeldende målsetning er at andelen skal være minst 25 prosent innen 2030.
I EU øker forbruket av økologiske jordbruksvarer som kjøtt og melk samtidig som totalforbruket av disse varene synker. Andelen økologisk i detaljisthandelen med matvarer har de siste årene vært på tilbakegang i både Sverige og Danmark, selv om Danmark fremdeles er verdensledende i forbruk av økologisk mat.